Wat direct opvalt aan de forse racer zijn de Batmobile-achtige trekken, en een halo die vanaf het begin in het design geïntegreerd is, en niet - zoals bij de F1 - op een bestaand design is geplakt. Deze maakt deel uit van het chassis, waardoor de hoofdbeschermer eleganter weggestopt wordt. In bijzijn van onder andere FIA-president Jean Todt en Formule 4-racesnoes Tatiana Calderon, die dit jaar tot Sauber-testcoureur promoveerde, werd de auto afgelopen dinsdag op de autosalon van Genève onthuld.
De auto, die intern SRT05e heet en de huidige SRT01 opvolgt, is ruim meer dan 5 meter lang en weegt minimaal 900 kg (nu 880 kg), inclusief bestuurder. Het accupakket legt 385 kg in de schaal. De auto's hebben een maximumvermogen van 250 kW/340 pk, 50 kW/68 pk meer dan de huidige generatie. Hoewel dit in racemodus weer beperkt wordt tot 200 kW (dit is nu 180 kW): een nietig vermogen vergeleken met de 1.000 pk die moderne F1-auto's en LMP1-racers op het asfalt leggen. Ook hier zitten de natuurwetten in de weg: hoe meer kW's worden gevraagd, hoe sneller de accu leeg is. De raceklasse moet roeien met de riemen die het heeft. De maximale output van de racer stijgt van 700 naar 900 Volt, de topsnelheid bedraagt 280 km/u. Volgens de ontwerpers is 300+ absoluut mogelijk, maar de vraag is in hoeverre dat haalbaar is op de krappe stratencircuits waar geracet wordt.
Het accupack verdubbelde bijna in opslagcapaciteit: de voorgaande jaren reed het veld met een Williams Advanced Engineering-exemplaar van 28 kWh, dit jaar wordt het 54 kWh, verpakt in een batterij van McLaren Applied Technologies. Niemand heeft hem nog van binnen gezien, maar volgens de grapevine bestaat het nieuwe exemplaar uit 209 cellen, 44 meer dan zijn voorganger. Uitgaand van hetzelfde formaat is dit een winst van ruim 50 procent aan energiedichtheid, van 170 Wh naar bijna 260 Wh per cel.
Met de nieuwe generatie auto zijn de gehate en bespotte autowissels tijdens de races verleden tijd, dit is tevens een belangrijke reden waarom meer en meer fabrikanten instappen (meer vrijheid om je eigen stempel op de auto te drukken is een andere). Bijvoorbeeld BMW, dat al aanwezig is met safety- en medical cars, schrijft vanaf seizoen 5 een fabrieksteam in. Porsche en Mercedes volgen vanaf seizoen 6, dat eind 2019 begint.
Verreweg de meeste neerwaartse druk van de racer komt via de vloer en de diffuser achter. Hierdoor neemt de luchtweerstand af, wat essentieel is om kilometers uit het accupakket te persen. Ook aan de kappen over de wielen is te zien dat een zo min mogelijk windvangende auto het uitgangspunt was. Pure noodzaak, in een tijd waarin de batterijdichtheid nog niet op het niveau is waar we het willen hebben. Verder heeft de auto een strip LED'jes, waaruit de fans de strategie van de teams en coureurs kunnen volgen: de lampjes geven verschillende power modes en overige race-gerelateerde informatie weer.
Door in te zetten op stratencircuits maakt de raceklasse zichzelf kwetsbaar: ze zijn overgeleverd aan de grillen van lokaal bestuur, wat kan leiden tot fiasco's zoals de afgelasting in Montreal vorig jaar. Maar aan de andere kant heeft de Formule E geen keuze: rijden op volwaardige circuits heeft het nadeel dat het accupakket dit qua inhoud niet gaat trekken, en bovendien is er in de grote steden altijd publiek. Wanneer het publiek naar een circuit moet komen voor een relatief onbekende sport als de Formule E krijg je lege tribunes, en dat is killing voor de sport die juist in een bloeifase zit. Bovendien onderscheidt het concept zich juist door het stadse karakter, waar racen op een circuit meer van hetzelfde zou zijn.
De aantrekkingskracht van de Formule E zit in relatief kleine, gecontroleerde budgetten, maar ook in het feit dar er één soort chassis (van Spark Racing Techology -SRT), één accupakket (van McLaren Applied Technologies) en dezelfde set Michelin all weather-banden (op 18", vijf duimen groter dan F1-wielen) door ieder team gebruikt wordt. Daarnaast is elektrisch racen ook een perfecte manier om je als autofabrikant te profileren. De volgende negen teams liggen vast voor het seizoen 2018/19:
- ABT Formel E (Audi)
- BMW AG
- DS Automobiles
- Jaguar Land Rover
- Mahindra Racing
- NextEV NIO
- Penske Autosport
RenaultNissan- Venturi Automobiles
Meer weten? Download dan hier een digitale kopie van AUTO 22, met vanaf pagina 32 een special over de nieuwe Formule E-bolide. Erna staat een interview met Billy Monger, dus u heeft twee redenen om het even door te bladeren.