VIDEO. De volledige elektrische recordronde van de VW ID.R

Het motto van Volkswagen is 'attack ALL the records', en in dat kader zette Romain Dumas een vlijmscherp elektrisch ronderecord op de Nürburgring Nordschleife. Volledige video na de breek.

Gisteren bracht Volkswagen het nieuws van alweer een record, vergezeld door een korte video van de succesvolle recordpoging, die het Chinese NIO vernederde. Inmiddels hebben we ook een langere versie, met onboard- en helikopterbeelden. Hierop is gedocumenteerd hoe de elektrische racer tot een rondje 6:05.33 komt, met een gemiddelde snelheid van 206,96 km/u.

Wat de racer aan topsnelheid mist, maakt hij goed in de bochten. Want ga maar na: de ID. R is slechts 45 seconden langzamer dan de Porsche 919 Evo (1.400 pk), die op de hoge snelheidsstukken van de Nordschleife constant boven de 300 km/u zat, en op de Döttinger Höhe zelfs 368 km/u noteerde. De ID.R (680 pk) doet daarentegen 270 km/u waar het omlaag gaat, en net geen 250 km/u op de steil stijgende stukken Ring. Daar loopt het verschil echt flink op: op het laatste rechte stuk loopt de 919 Evo elke seconde 34 meter uit op de elektrische VW. Kijk echter naar hoe de ID. R met zijn waanzinnige downforce door de bochten knalt, en je snapt hoe het ding 35 seconden sneller is dan de snelste productieauto met verbrandingsmotor.

De hamvraag: neemt hij de Karussell onder- of bovenlangs? Het antwoord ziet u hieronder.