Dieselgate: Volkswagen stapt uit WRC

Volkswagen trekt de dieselgatebroekriem nog verder aan en stapt ook uit het wereldkampioenschap rally.

Het Duitse megaconcern was pas vier jaar actief in het WRC, maar domineerde wel vanaf dag één. Na vier achtereenvolgende wereldtitels is het nu mooi geweest en verdwijnt VW uit het kampioenschap. Het is een beslissing die als een verrassing komt voor de tweehonderd medewerkers van het team, want die waren al bezig met de ontwikkeling van de Polo R WRC voor volgend seizoen. Alle tijd en geld die ze in die auto hebben gestoken is voor niets geweest, want bronnen bij Volkswagen laten weten dat de rally-Polo ook niet aan klantenteams wordt geleverd. Het resultaat  verdwijnt dus gewoon in een stoffig magazijn.

De teamleden hoeven niet meteen bij het UWV aan te kloppen, want Volkswagen wil de medewerkers onderbrengen bij de ontwikkelingsafdeling van de personenauto's en andere autosportafdelingen.

De beslissing om met het modderracen te stoppen komt een week nadat dochterbedrijf Audi liet weten niet meer terug te keren in het enduranceracen. De VW Group trekt zich daarmee terug uit twee competities waarin het extreem succesvol was. De reden daarvoor is uiteraard geld.

Dieselgate kost het bedrijf bakken met geld en die miljarden moeten de Duitsers ergens terugverdienen. Het mag duidelijk zijn dat het mes daarvoor onder meer flink in de autosportactiviteiten wordt gezet. Het schrappen van de twee succesvolle, maar bijzonder dure raceteams moet de komende jaren enkele honderden miljoenen euro's opleveren. Daar kan je toch weer een flink aantal straatdiesels van terugroepen.