Top 10: het beste van Volkswagen Motorsport

Volkswagen heeft zijn raceafdeling opgeheven om meer accubakken te maken. We kijken terug naar een halve eeuw gave rally en race VW's.

Top 10: het beste van Volkswagen Motorsport

Na meer dan vijftig jaar heeft Volkswagen de raceafdeling volledig opgeheven. De top van het merk vindt het belangrijker dat de expertise gebruikt wordt om de ID.-lijn te verbeteren.

Begrijpelijk, maar toch erg jammer. In die vijf decennia heeft VW namelijk toch een boel gave racers weten te produceren. We gaan onze persoonlijke top 10 bij langs in willekeurige volgorde. Ga er maar even lekker voor zitten.

1. Golf II Bimotor Pikes Peak (1987)

We beginnen meteen goed. Onder de vrijwel standaard uitziende body van deze Golf 2 zitten namelijk twee motoren geleend van de GTI 16V. De 1,8 liter viercilinders zijn voor de goede orde elk voorzien van een KKK-turbolader, waardoor het gezamenlijke vermogen op 652 pk uitkomt. Ondanks de dubbele aandrijflijn weegt de auto slechts 1020 kilo.

De Nixdorf-versie was de laatste van drie tweemotorige Golf Pikes Peak prototypes. In 1985 begon het met twee natuurlijk ademende 1,8 motoren en in 1986 werden deze vervangen door geblazen 1,3 blokjes uit de Polo. Met Jochi Kleint achter het stuur was de Golf bijzonder rap. De auto was op weg naar een recordtijd toen de ophanging scheurde en Kleint op moest geven.

2. Lupo Cup (1998)

Cup racen is eigenlijk altijd lachen. Hoe kleiner en langzamer de auto's zijn, hoe leuker het vaak is. Volkswagen kwam daarom in 1998 met de Lupo Cup. De serie maakte gebruik van race-geprepareerde versies van VW's kleinste hatchback.

Uiteindelijk zouden veel van de eigenschappen van die auto's hun weg vinden naar de Lupo GTI. De 125 pk 1,6 liter viercilinder is op een gewicht van 840 kilo meer dan genoeg om lol mee te hebben.

3. Race Touareg TDI (2004)

Met de Race Touareg wilde Volkswagen de eindoverwinning pakken in de loodzware Paris-Dakar Rally. Na wat sporadische deelnames met de Iltis in het prille begin van de rally en de exotische achterwielaangedreven Tarek 1.9 TDI in 2003 moest de Race Touareg een serieuze bedreiging gaan vormen voor Mitsubishi, BMW, Nissan en Robby Gordon's Hummer.

De Touareg kreeg vierwielaandrijving, een 2,5 liter vijfcilinder TDI met 231 pk een flink doorontwikkeld chassis. De auto maakte zijn debuut in 2004, maar het duurde tot 2009 voordat VW de overwinning kon claimen met Giniel de Villiers en Dirk von Zitzwitz. Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah voegden er nog twee titels aan toe in 2010 en 2011.

De laatste evolutie van de Race Touareg had 315 pk en 600 Nm koppel. Ondanks een minimum gewicht van 1750 kilo kon de super VW van 0 naar 100 in 5,9 seconden en lag de top op 190 kilometer per uur, op vrijwel elk oppervlak.

4. Golf II Rallye G60 (1990)

Voor velen bijna de ultieme Golf II. Met de Rallye wilde Volkswagen inbreken in de lucratieve Group A rally categorie. VW was in de jaren '80 al actief met de reguliere GTI en GTI 16V, maar toen Group A de hoofdklasse werd in 1987, werd het al snel duidelijk dat er meer nodig was. Zonder een geblazen motor en vierwielaandrijving zou de Golf niet ver komen.

De Rallye was dus het Duitse antwoord op destijds bijna onverslaanbare Lancia Delta Integrale. VW pakte de 1.8 G60 motor met zijn exotische centrifugale supercharger van de Corrado en koppelde deze via een vijfversnellingsbak met een variant van het Syncro-vierwielaandrijvingssysteem. Vierkante koplampen en quattro-esque verbrede spatborden maakten de auto af.

Ondanks 250 tot 280 pk en een gewicht van 1075 kilo kon de Golf Rallye geen partij bieden aan het geweld uit Italië en Japan. Het bleef bij een derde plek voor Erwin Weber en Matthias Feltz in Nieuw Zeeland in 1990.

Het project kwam nooit echt van de grond, maar door de reglementen kregen we gelukkig wel 5000 straatversies. Later kwamen er nog 70 handgebouwde exemplaren met Motorsport-techniek en een 210-pk sterke G60 16V, genaamd Limited.

5. Polo R WRC (2013)

Met de Polo R WRC deed Volkswagen wat het met de Golf Rallye G60 nooit gelukt was: winnen. En hoe! Met Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala, en Andreas Mikkelsen vergaarde de auto 43 overwinningen en 87 podiums uit 52 races.

Daarbij werden beide titels vier keer achter achter elkaar binnengehaald tussen 2013 en 2016. De 315 pk-sterke 1,6 liter TSI en de intelligente vierwielaandrijving waren simpelweg te goed voor Hyundai en Ford. Zonder dieselgate waren ze waarschijnlijk nog veel verder gegaan.

6. Scirocco Junior Cup (1976)

Het moet toch ergens beginnen! In 1976 startte Volkswagen hun eerste Cup-serie, de Scirocco Junior Cup. Zoals het hoort waren alle auto's gelijk en werden ze voorzien van een gekietelde 1,6 liter viercilinder met 110 pk.

Net zoals bij de Lupo zou die techniek later zijn weg vinden naar de Scirocco GTi, die in de zomer van datzelfde jaar op de markt kwam. Wij vinden de Scirocco toch net effe wat cooler.

7. ID.R (2018)

De indrukwekkende aanleiding voor het oplossen van VW Motorsport. Met de ID.R wilde het merk bewijzen dat elektrisch niet saai hoeft te zijn. Een elektromotor op elke as zorgt voor een systeemvermogen van 680 pk en 649 Nm aan koppel. Met vierwielaandrijving en een gewicht van slechts 1100 kilo is de ID.R een zeer potent wapen.

Binnen 2,5 seconden zit het prototype op de 100 kilometer per uur. Belangrijker is echter de downforce: de ID.R is in staat om 2.447 kilo aan neerwaartse druk op te wekken. Met die bizarre cijfers is het geen verrassing dat de auto de absolute recordhouder is op hillclimbs van Pikes Peak en Goodwood. Daarnaast is het de snelste elektrische auto op de Nurburgring Nordschleife met een tijd van 6:05.336.

8. Golf III A59 (1993)

De A59 is Volkswagen's tweede poging om de Delta Integrale, Impreza WRX STI, Mitsubishi Evo en Celica GT Four van de troon te stoten in het WRC. De auto werd ontwikkeld in samenwerking met Schmidt MotorSport (SMS), een organisatie die eerder verantwoordelijk was voor de DTM en STW-wagens van Audi.

Omdat de standaard motoren te lui waren produceerde SMS een volledige nieuwe tweeliter 16V turbo voor de A59. Met 275 pk en 260 Nm was het blok in de basisversie al geen doetje. Een handgeschakelde zesbak en permanente vierwielaandrijving werden ook allemaal in-house ontwikkeld.

VW had uiteindelijk 2,500 exemplaren van de A59 moeten bouwen om mee te kunnen doen in het WRC, maar het werden er uiteindelijk maar vier. De recessie begin jaren 90 zorgde er helaas voor dat de boekhouders voorrang kregen.

9. Golf IV TDI Kit Car (1999)

Een projectje van Volkswagen Motorsport's Oostenrijkse divisie. De naam 'Kit Car' heeft negatieve connotaties, maar dit is hoe de FIA de Formule 2 van de rallysport noemde vanaf 1994. De auto's hadden enkel voorwielaandrijving maar kregen verder veel meer vrijheid dan topklasse WRC.

De klasse werd in korte tijd zeer populair. Uiteindelijk streden Suzuki, Citroen, Nissan, Skoda, Opel, Suzuki, Peugeot, Ford, Renault, Hyundai en Volkswagen om de FIA 2-Litre World Rally Cup. In 1999 verving VW de Golf III KC voor de IV.

Bij de Oostenrijkse afdeling leek het ze een goed idee om de 1,8 liter 20V te dumpen ten faveure van een 1,9 liter TDI. Hier werd uiteindelijk 240 pk en 450 Nm uit gesleurd. Op een wagengewicht van 970 kilo was dat meer dan genoeg. De dikke diesel was in het Oostenrijkse kampioenschap regelmatig in de top 10 te vinden.

10. Race Touareg V12 TDI Trophy Truck

Last but not least: een enorme, bij velen onbekende krachtpatser uit Amerika. Terwijl de Race Touareg druk bezig was de Dakar Rally te winnen knalde er een veel groter en bozer neefje door de woestijn van Mexico.

De Trophy Truck heeft zoals je al had kunnen raden de beschikking over een twin turbo 5,5 liter V12 dieselblok. De motor deed eerder dienst in de Le Mans-winnende Audi R10 TDI, maar werd voor de betrouwbaarheid geknepen van 650 naar 550 pk. Ook het koppel daalde wat: van ongeveer 1.100 Nm naar 850.

Het apparaat werd vervolgens in een stalen buizenframe gehangen dat een stuk groter was dan een reguliere Touareg. Met Mark Millen en Ryan Arciero aan boord werd het zelfontbrandende monster 13de overall in de legendarische Baja 1000 rally.

Autosport
  • Volkswagen Motorsport, Autohaus Konrad Schmidt