Schadelijke stoffen uit verbrandingsmotoren laten zich in drie categorieën indelen: het broeikasgas CO2, stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM). Een dieselmotor zit qua CO2-uitstoot gemiddeld zo'n 10 procent onder een benzinemotor, maar de ongecontroleerde NOx-uitstoot is vele malen hoger. Om dit tegen te gaan wordt industriebreed Selective Catalytic Reduction (SCR) toegepast: een katalysator in het uitlaatkanaal achter de verbrandingsmotor, waar de neutraliserende vloeistof AdBlue in wordt geïnjecteerd. Dankzij het werkzame ingrediënt Urea neutraliseert dit stokstofoxiden tot stikstof (N2, hetzelfde goedje waar onze atmosfeer voor 78% uit bestaat) en waterdamp (H2O).
Het nadeel hiervan - naast extra kosten - is dat je als rijder een tweede tank te vullen hebt, en dat het systeem dat dit beheert extreem dwingend is. Negeer het bijvullen van AdBlue en uw auto rijdt geen kilometer meer tot er is bijgevuld. Maar het is beter dan niet voldoen aan de strenge emissie-eisen.
Volkswagen claimt nu een manier gevonden te hebben om de NOx-uitstoot met nog eens 80% te reduceren. Ten opzichte van de vorige generatie dieselmotor, dat wel. Het merk introduceert hiervoor een tweetrapsraket: er wordt een tweede SCR-katalysator toegevoegd, die zich verder in het uitlaatkanaal bevindt. Deze ontvangt uitlaatgassen die al een AdBlue-injectie hebben gekregen, en die - door hun grotere afstand tot de motor - verder afgekoeld zijn, de temperatuur ligt hier zo'n 100 graden Celsius lager.
Het systeem moet met name helpen bij (zaken-)auto's die in typisch Duitse omstandigheden rijden: op de Autobahn, met de rechtervoet begraven in de vloermat. Maar ook bij een hoge belasting door zware belading of het trekken van een voertuig. In beide gevallen lopen de temperaturen van de uitlaatgassen op tot boven het gebied waar AdBlue het beste werkt, bij temperaturen tussen +220°C en +350°C. De tweede SCR-katalysator vangt hier de inefficiency van het eerste exemplaar af.
De nieuwe technologie, die Volkswagen 'twin dosing' doopt, wordt langzaamaan uitgerold over de modellen met 2.0 TDI Evo-motoren. Een variant hiervan met 110 kW (150 PS) is al gemonteerd in de Passat. Ook in de nieuwe Golf VII – die binnenkort onthuld wordt – wordt de tech uitgerold. Voor auto's kleiner dan dat is de business case van diesel eigenlijk niet meer realistisch, vanwege het kostenplaatje.