Volkswagen knutselt nog bredere Polo GTI R5

Terwijl de gewone Polo GTI vandaag in productie wordt genomen, toont Volkswagen ook de rallyversie van zijn kleine hot hatch. De R5 krijgt vierwielaandrijving mee om de 272 pk optimaal over het asfalt te kunnen verdelen.

Tussen 2013 en 2016 was Volkswagen oppermachtig in het WRC door vier jaar op rij het kampioenschap mee naar Wolfsburg te nemen. De nieuwe Polo GTI R5 moet die lijn na 2018 weer voortzetten. Komend jaar worden de onderdelen van de auto gehomologeerd, zodat eind 2018 de eerste auto's bij privéteams geleverd kunnen worden. De Duitsers trokken zich afgelopen jaar terug uit het WRC om zich volledig toe te leggen op het ontwikkelen van de Polo GTI R5 die ze aan klantenteams gaan leveren.

In tegenstelling tot de straat-Polo heeft de rally-GTI vierwielaandrijving achter de vijftraps sequentiële versnellingsbak. De aandrijving komt van eenzelfde soort viercilinder met turbo als in de nieuwe Polo GTI ligt. Voor het WRC2 klassement is de motorinhoud echter teruggebracht naar 1,6 liter. Dankzij flinke turbo's levert het kleinere motortje echter wel 272 pk en 400 Nm, waarmee de 1.320 kilogram wegende auto in 4,1 tellen honderd rijdt. OK, Volkswagen, breng hem -net als de Polo R- maar snel naar de weg.