Tech Talk: Peugeot's Le Mans Hypercar

Peugeot heeft het skelet van de nieuwe Le Mans Hypercar gepresenteerd. Het merk is daarmee de eerste die technische details presenteert van de geplaagde nieuwe klasse.

Tech Talk: Peugeot's Le Mans Hypercar

De dood van de LMP1-klasse heeft de nodige chaos veroorzaakt in het World Endurance Championship. Nadat Audi en Porsche de sport verlieten besloten de FIA en ACO dat er een nieuwe, meet betaalbare topklasse moest komen. Met de nieuwe Le Mans Hypercars moest bovendien de link naar straatauto's sterker worden.

In de twee jaar na de presentatie van dat plan is er echter nog steeds veel onduidelijkheid. De technische regels rondom LMH werden telkens gewijzigd, waardoor er geen duidelijk plan leek te zijn. Als klap op de vuurpijl werd de klasse nog eens ondermijnd door de introductie van de LMDh, een veel goedkopere klasse die gebruikt maakt van chassis uit de LMP2. Aangezien budgets tegenwoordig beperkt zijn zag het er slecht uit voor de LMH-klasse.

Peugeot zet door

Het ruwe silhouet van de Peugeot LMH

Toen Peugeot hun terugkeer in het kampioenschap aankondigden kwam het daarom als een grote verrassing dat zij vasthielden aan het Hypercar-concept. Volgens de Fransen zijn de aerodynamische mogelijkheden te beperkt in LMDh. Daarnaast had voormalige chassis-partner Oreca zich eerder al gedistantieerd van het merk, omdat zij een van de vier goedgekeurde fabrikanten zijn van de nieuwe LMDh-chassis.

Peugeot is daarmee het tweede grote merk dat een LMH-auto gebouwd heeft, naast Toyota. Verdere deelnemers zijn het kleine Scuderia Cameron Glickenhaus, dat een V8 gebouwd heeft van twee WRC-viercilinders en ByKolles, dat vooral bekend staat als een eeuwige non-finisher. Aston Martin stond met de Valkyrie origineel ook op de lijst, maar moest opgeven om financiële redenen.

Het Hybrid4 concept

Het Hybrid4-systeem in detail

Vanwege al het gesteggel over de reglementen heeft Peugeot een ingenieus hybride-concept ontwikkeld. Origineel zou LMH 700 pk uit de verbrandingsmotor en 200 kilowatt (271 pk) uit de het elektrisch systeem mogen halen. Om LMH gelijk te trekken met de veel simpelere LMDh-wagens is het systeemvermogen echter beperkt tot 680 pk in totaal.

Door een intelligent hybride management-systeem heeft Peugeot samen met technische partner Total ervoor kunnen zorgen dat het Hybrid4-systeem binnen de restricties toch maximaal benut kan worden. Via het Formule E team van concerngenoot DS hebben beide partners ervaring opgedaan die goed van pas komt in de LMH-klasse.

Het systeem bestaat uit een 2,6 liter twin turbo V6, ontwikkeld met expertise uit Peugeot's WRC, Le Mans en Pikes Peak avonturen. Deze drijft alleen de achterwielen aan via een elektrisch bediende sequentiële 7-bak. Een 200-kilowatt elektrische Motor Generator Unit drijft alleen de vooras aan. Bij LMDh levert de MGU slechts 37 kilowatt (50 pk) en drijft hij de achterwielen aan.

Hoe het werkt

Voor de start van de race wordt de auto als plug-in hybride volledig opgeladen. Vanaf het punt dat de vlag valt start een samenspel tussen de verbrandingsmotor en de elektrische systemen, die hun best doen om de beste prestaties te leveren zonder de vermogenslimiet te breken. Speciale sensoren geïnstalleerd door de FIA zullen daarom de vermogensafgifte op beide assen controleren.

De MGU op de vooras mag pas vanaf 120 kilometer per uur zijn vermogen leveren. Dit voorkomt een acceleratievoordeel voor LMH ten opzichte van de tweewielaangedreven LMDh. Tot die snelheid levert de V6 daarom de volle 680 pk. Zodra de 120 kilometer per uur bereikt is, schakelt de MGU in en wordt de verbrandingsmotor teruggedraaid naar 408 pk.

Wanneer de accu leegraakt schakelt de auto weer over naar vol turbovermogen en worden de voorwielen niet langer aangedreven. Mocht dit gebeuren voor het einde van een lang recht stuk, dan mag de V6 met het laatste beetje energie uit de MGU extra geboost worden met drie procent. Die extra 15 kilowatt (20 pk) moet te voorkomen dat de auto ineens veel snelheid verliest. Dit zou namelijk gevaarlijke situaties op kunnen leveren met achteropkomend verkeer.

In de pitsstraat is het gebruik van een of beide systemen vrijgegeven, aangezien de snelheid daar beperkt is tot 60 kilometer per uur.

2022

We zullen nog even moeten wachten om het innovatieve systeem in actie te kunnen zien. De nu nog naamloze Peugeot Hypercar zal zijn debuut gaan maken tijdens het WEC-seizoen van 2022. Met hernieuwde interesse van Porsche, Audi en Alpine geeft Peugeot's terugkeer het startschot voor een gevecht tussen vijf grote namen in de autosport. We kunnen niet wachten!

Techniek
  • Peugeot
  • Peugeot