Porsche: 'Audi's Le Mans plannen veranderen niets aan de onze'

De titanenstrijd lijkt vanaf 2023 weer los te barsten! Porsche heeft aangegeven door te gaan met de plannen voor een LMDh Le Mans deelname, ondanks nieuwe concurrentie van concerngenoot Audi. Daarmee komt de teller voor het wereldkampioenschap voor het eerst in lange tijd te staan op vijf grote merken.

Porsche: 'Audi's Le Mans plannen veranderen niets aan de onze'

De vlaggen mogen voorzichtig weer uit in de langeafstandsracerij. Na een lange droogte krijgt het World Endurance Championship naar alle waarschijnlijkheid eindelijk weer eens de steun van meer dan twee merken in de absolute topklasse. Gisteren heeft Audi naar buiten gebracht bezig te zijn met de voorbereidingen voor een deelname aan de nieuwe LMDh-klasse.

Daarmee komt het merk met de vier ringen wederom in het vaarwater van concerngenoot Porsche. Bij de sportwagentak van VAG waren ze namelijk al sinds maart dit jaar officieel bezig met het evalueren van de LMDh-regels. In een statement tegenover Autosport meldt Porsche dat de aankondiging van Audi daar geen effect op heeft. Beide merken willen hun rentree gaan maken nadat ze in 2016 en 2017 door de gevolgen van Dieselgate moesten stoppen.

Nog geen beslissing

Een woordvoerder van Porsche vatte de situatie even samen voor ons: "Voor ons is het nog steeds het geval dat we in de evaluatie-fase zitten. for us it is still the case that we are in the evaluation phase. Met andere woorden, ongeveer waar Audi nu mee begint. En nee, we zijn er zeker niet uitgestapt. Voorlopig zijn we de enigen die interesse getoond hebben in deze klasse. En dat zijn we nog steeds. De aankondiging van Audi verandert daar niets aan."

Dit wil echter niet zeggen dat de kogel al door de kerk is: "Het hangt allemaal af van de Board of Management. We hopen nog steeds dat we zo snel mogelijk een definitieve beslissing kunnen maken. Ons vastleggen aan de klasse betekent immers een flinke hoeveelheid tijd om om ons voorbereiden met onze partners, in het bijzonder voor het chassis, de aanpassingen naar het gestandaardiseerde hybride-systeem en de keuze voor de ideale aandrijflijn. Dat gaat een hoop tijd kosten. We blijven de LMDh verwelkomen. We blijven werken aan een mogelijk concept en we hopen dat we zo snel mogelijk over kunnen gaan naar de tweede fase."

Vier merken

Mochten Audi en Porsche hun plannen definitief doorzetten dan kan de WEC voor het eerst sinds 1999 dat er meer dan drie grote merken mee strijden om de eindoverwinning op Le Mans. Destijds waren dat Mercedes-Benz, Toyota, BMW, Nissan, en Audi.

Met de mogelijke deelname van Alpine, Porsche en Audi zullen er drie fabrieksteams in de LMDh te vinden zijn. Toyota zit op dit moment nog verstrikt in het instabiele web dat Le Mans Hypercar heet. LMH beloofde LMP1 te vervangen met een revival van de op straatauto's gebaseerde GT1-klasse, maar na een serie regelwijzigingen, veel onduidelijkheid en het terugtrekken van Aston Martin is de toekomst van de klasse ongewis.

Peugeot koos er echter voor om het LMH-kamp te versterken vanwege de grotere aerodynamische vrijheid. Nieuwe regels vanuit de ACO en FIA moeten de veel duurdere en meer krachtige LMH uiteindelijk gelijk gaan trekken met de LMDh-klasse. Dat betekent in ieder geval dat het vermogen van 1000 pk teruggeschroefd wordt naar een schamele 670 pk.

Titanenstrijd

Met de komst van Audi, Alpine, Peugeot en Porsche belooft het seizoen van 2023 een geweldige strijd te worden. Naast deze grote concerns zijn ook de kleine Scuderia Cameron Glickenhaus en ByKolles-teams betrokken. Beide kozen zij voor het LMH-concept. Voorlopig kunnen we dus hopen op een gevecht tussen drie LMDh-teams en vier LMH-teams. Zulke luxe hebben we dan in bijna 25 jaar niet meer gehad. We houden de duimen op elkaar.

Autosport
  • Porsche