Ook Porsche vertrekt na dit seizoen uit Le Mans

De geruchten over een vertrek van Porsche uit de WEC deden bij de laatste 24 uur van Le Mans de ronde, maar eerlijk gezegd hadden we er wel fiducie in dat de Duitsers zouden blijven. Helaas: ook Porsche lijkt na dit seizoen te stoppen met Le Mans.

De laatste jaren keken we steeds grager naar de hoogste klasse in het lange afstandsracen, de WEC. In de hoogste klasse, de L(e)M(ans)P(rototype)1, ging de strijd tussen oudgediende Audi en nieuwkomers Toyota en Porsche. Even leek Nissan er als vierde merk bij te komen, maar zij killden hun project al na één (uitermate teleurstellende) race. De gehaalde snelheden halen het weliswaar niet bij de Formule 1, maar na een F1-auto gaat er niets zo snel een bocht door als een LMP1-bolide. Voor uw eigen begrip: een rondje Silverstone kan in een F1-bolide in 1:26.6, in een LMP1-wagen in 1:36.7. Een F2-bolide noteert 1:40.6.

Porsche is momenteel met zijn vierde seizoen in het WEC bezig, het wist de laatste 3 edities van de 24 uur van Le Mans op zijn naam te schrijven. Echter: de WEC is ook een peperduur project, per jaar gaat er naar schatting een half miljard euro in. Tel hierbij op dat het hybride-element door de FIA dusdanig ver is gepusht dat het gros van de LMP1-wagens dit jaar op Le Mans stuk ging: de winnende Porsche met startnummer '2' was na het uitvallen van de raceleider het enig overgebleven exemplaar. In de beginfase stond de auto 2 uur lang met panne in de garage, en alsnog ging hij met de overwinning aan de haal. Je kunt je voorstellen dat het management het LMP1-avontuur naderhand nog eens goed heeft geanalyseerd.

Aan de ene kant kost het bakken met geld, aan de andere kant is er nog steeds dieselgate dat een donkere schaduw over het moederconcern werpt. Daarnaast worden met de hybride-systemen de grenzen van de technische complexiteit opgezocht: het gaat zelfs zo ver dat de wagens op de rechte stukken op Le Mans ver voor hun rempunt gas liften om maar binnen het gestelde verbruik per ronde te blijven. Tot slot is met het wegvallen van Audi alleen Toyota nog een concurrent. Na al deze dingen te hebben afgewogen schijnt 19-voudig Le Mans-winnaar Porsche te hebben besloten dat het beter is om maar een punt achter het WEC-avontuur te zetten. Althans: dat meldt de (zeer) gezaghebbende Frankfurter Allgemeine Zeitung, en als zij het schrijven kan je er doorgaans van op aan dat het waar is. Porsches woordvoerder was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Hiermee blijft Toyota als enige LMP1(HY)-team over in 2018. De redactiecynicus merkte op dat het team dat een abonnement heeft op stuk gaan in Frankrijk dan wel eindelijk Le Mans eens kan winnen, terwijl een andere collega grapte dat ze het waarschijnlijk alsnog af gaan leggen tegen de LMP2 van Ho-pin Tung. Dat was dit jaar immers ook bijna gebeurd met Porsche op Le Mans.

Als er niet snel vers bloed in de LMP1 komt lijkt het dat de topklasse wel afgeserveerd kan worden. Hieronder is het in de LMP2 drukker en spannender dan ooit, maar als de elite vertrekt verliest de sport toch een groot deel van zijn allure. Tenzij Toyota nog enkele jaren tegen alleen zichzelf wil racen, maar dat lijkt ons sterk. We sluiten af met Porsche's laatste Le Mans-video, die als thema 'never give up' heeft. Oh sweet irony.