'Alpine gaat naar topklasse Le Mans'

De Alpine naam zal in 2021 niet alleen in de Formule 1 vertegenwoordigd worden. Ook op Le Mans zal het sportwagenmerk mee gaan strijden om de overwinning.

'Alpine gaat naar topklasse Le Mans'

Het Franse sportwagenfabriekje Alpine gaat volgend seizoen meestrijden om eindoverwinningen in het World Endurance Championship, zo meldt AutoHebdo. Het merk is sinds 2015 actief in de LMP2, maar maakt voor 2021 de overstap naar de LMP1-klasse om het gevecht aan te gaan met Toyota.

Het is de eerste keer dat Alpine zich richt op de topklasse van de langeafstandsracerij sinds 1978, toen in samenwerking met Renault de Alpine A442B de 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef.

Geen eigen auto

Net zoals in de LMP2 zal Alpine geen hand hebben in het ontwerpen van hun auto. Al sinds het begin maken ze gebruik van chassis van specialisten Oreca, welke voorzien zijn van de in de LMP2 verplichte vierliter Gibson V8.

Voor de LMP1-deelname wordt wederom een beroep gedaan op de Franse racewagenfabriek. Alpine zal naar verluidt een Rebellion R-13 lenen van Oreca als basis voor hun nieuwe LMP1-racer. De R-13 beschikt eveneens over een Gibson V8 en zal door Alpine aangekleed worden met ander bodywork, de kenmerkende kleuren en een nieuw typeplaatje.

Chaos

Alpine's beslissing om een oudere LMP1-auto in te zetten werd mogelijk door de chaos die op dit moment in het WEC gaande is. Organisator ACO heeft op vrijwel hetzelfde moment twee compleet verschillende vervangers voor LMP1 aangekondigd, met als resultaat dat er te weinig deelnemers aanwezig zijn.

Alleen Toyota en Scuderia Cameron Glickenhaus hebben een serieuze poging ondernomen om aan de nieuwe regels te voldoen. Aston Martin en ByKolles vielen al af en rond Peugeot is het angstvallig stil. Het WEC-veld is verder verzwakt door de gevolgen van de coronacrisis, waardoor het nodig was om naast het nieuwe Le Mans Hypercar en de LMDh-klasse toch de oude LMP1 auto's toe te staan in 2021.

Lekker goedkoop

Alpine maakt van deze overgangsregeling dankbaar gebruik en kan op deze manier zo goedkoop mogelijk een snelle auto inzetten. Hoe de verhouding tussen het oude LMP1 en de nieuwe klassen zal zijn is echter nog niet bekend. Het is nog maar de vraag of Alpine met een verouderde auto echt competitief kan zijn.

De officiële aankondiging van het Alpine LMP1 project wordt komende maandag verwacht.

Nieuws
  • Alpine