Toyota GR Super Sport is te klein voor mensen

Dit jaar zwaaide Le Mans de prototypes van de LMP1 uit. In ruil daarvoor komt er een hypercarklasse. Naast kleintjes als Scuderia Glickenhaus bouwt autogigant Toyota ook een hypercar, want na hun Le Mans-overwinningen willen ze meer. Een straat-hypercar hybride van Toyota, what's not to like? Nou ja, de maat... Hij is klein.

Toyota GR Super Sport

Toyota won gisteren voor het derde jaar op rij de vierentwintig uur van Le Mans. De Japanners reden voor het laatst met hun TS050 Hybrid, want het is gedaan met de tijden van de LMP1 prototypes. De budgetten voor de ontwikkeling van langeafstandracers drogen op en het is tijd voor iets dat wat praktischer is. Nou ja, echt praktisch wordt het niet, maar hypercars kun je aan klanten verkopen. Het zijn in feite straatauto's voor het circuit.

Volgend jaar komt Toyota daarom aan de start met de GR Super Sport. Dat is een doorontwikkeling van de TS050 Hybrid, maar dan geschikt voor de weg. De auto kwam de afgelopen jaren als concept mee naar Le mans, maar dit jaar reed de GR Super Sport voor het eerst. Om niet teveel weg te geven is de auto inmiddels ingepakt in Gazoo-camouflage. Om eerlijk te zijn doet dat kleurenpakketje de auto geen goed en hopelijk is het uiteindelijke model weer zo mooi als het concept.

Hypercars

Het had heel mooi kunnen worden met de hypercars in het WEC, want hoe meer fabrikanten een hypercar ontwikkelen, hoe uitbundiger we kunnen genieten van meer hyperstraatauto's Toch lijkt het erop dat het niet zo mooi wordt als het zou kunnen zijn. Aston Martin heeft al aangekondigd dat de Valkyrie toch niet naar Le Mans komt. De nieuwe eigenaar, Lawrence Stroll, richt zich liever -met Sebastian Vettel- op de Formule 1. Ook de Mercedes-AMG One komt niet hypercarren op Le Mans. Wel komt Peugeot terug naar Le Mans. Leuk, maar zij gaan hun hypercar dan weer niet verkopen voor de straat.

Klein

Dan blijft de vraag open wat de Japanner bezielde toen ze de GR Super Sport ontwierpen. Op de beelden hieronder is te zien dat het dak eraf moet om er coureurs in te laten passen. Goed, Alex Wurz is met zijn 1,86 meter lengte wat groot voor een coureur, maar zelfs de Japanse Toyota-meneer naast hem past niet. Wie gaan er in de Toyota GR Super Sport rijden? Gelukkig is Nyck de Vries erg compact, en hij heeft al in de TS050 gereden.

Studio

Le Mans