Hyundai gaat deelnemen aan endurance racing, ontwikkelt nieuwe auto voor WEC

Hyundai gaat een auto ontwikkelen om aan endurance racing mee te doen. Het doel is om in het World Endurance Championship mee te gaan doen.

Het logo van Hyundai

Hyundai heeft aangekondigd een nieuwe tak van motorsport op te gaan zoeken. Het Zuid-Koreaanse merk, dat al actief is in rally en touringcar, gaat nu ook een auto ontwikkelen voor endurance racing. Op Instagram maakt Hyundai bekend dat dochteronderneming Genesis bezig gaat met het ontwikkelen van een LMDh (Le Mans Daytona h) auto. Met zo’n model auto zou Hyundai mee kunnen doen aan het World Endurance Championship (WEC) en de Amerikaanse equivalent IMSA.

Het is nog niet duidelijk of Hyundai aan slechts een van die twee competities mee wil gaan doen, of aan allebei. De LMDh-modellen worden in beide competities gebruikt, dus dat hoeft geen obstakel te zijn. In beide gevallen zou Hyundai pas op zijn vroegst in 2026 toe kunnen treden.

Autosport meldt dat Hyundai een overeenkomst zou hebben gesloten met chassis-maker ORECA, dat ook het chassis ontwikkelt voor Acura en Alpine in de verschillende endurance competities. ORECA heeft ook het chassis gemaakt voor de LMP2-auto’s die dit jaar uitkomen in de Europese Le Mans competitie.

Er zijn momenteel verschillende teams die mogelijk met Hyundai samen zouden kunnen werken. Bekende namen zijn onder andere Chip Ganassi Racing - dat momenteel bezig is aan het laatste jaar van een samenwerking met Cadillac in WEC en IMSA - en Formule 2-team DAMS dat al langer op zoek is naar een manier om toe te treden tot endurance racing.

Bij Hyundai staat iemand aan het roer die Formule 1-fans bekend voor zal komen: voormalig Renault-teambaas Cyril Abiteboul. Abiteboul beweerde recentelijk nog dat Hyundai zonder problemen deel kan nemen aan meerdere grote competities. Dat was ook nodig, want het gerucht gaat dat Hyundai zich terug gaat trekken uit rally in aanloop naar de nieuwe regels van 2026.

Mocht Hyundai inderdaad toetreden tot het WEC, dan is het de volgende grote naam in een steeds langer wordende lijst van nieuwe deelnemers. Alpine, BMW en Lamborghini doen dit jaar voor het eerst mee in de hypercarklasse. Aston Martin hoopt daar volgend jaar ook aan mee te doen, met de door Adrian Newey ontworpen Valkyrie.