Elders in de motorsport: Finale van IndyCar, driften in Polen en play-offs in NASCAR

Dit weekend strijken de Formule 1 en Formule 2 neer op het stratencircuit van Baku voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Maar in andere competities gebeurt er ook genoeg! Bekijk hier wat er verder dit weekend nog meer gebeurt in de motorsport.  

Een motorsport circuit van NASCAR

IndyCar

In IndyCar staat de laatste race van het jaar op de planning, in Nashville. Regerend kampioen Alex Palou gaat de finale in met een redelijke voorsprong op rivaal Will Power, maar lang niet zo’n grote voorsprong als Palou had gewild. Drie races voor het einde stond hij nog 54 punten voor, wat in IndyCar gelijk staat aan een volledige race aan punten. Maar door twee mindere races is dat gat inmiddels teruggebracht tot 33.

Palou en Power zijn beiden tweevoudig kampioen in IndyCar. Het voordeel van Palou betekent dat hij aan een negende plek genoeg heeft om zijn derde titel veilig te stellen. Maar zelfs dat is moeilijker dan het klinkt. De laatste race vindt namelijk plaats op een oval en Palou staat erom bekend erg slecht te zijn op oval circuits. Power daarentegen is meestal erg sterk op die circuits, al zou voor hem alles perfect uit moeten pakken wil hij zijn derde titel veroveren.

De seizoensfinale van IndyCar is in Nederland te bekijken op Ziggo Sport 3, zondag vanaf 21:00 uur.

De auto van titelkandidaat Alex Palou. (Bron: IndyCar)

NASCAR

NASCAR is inmiddels bezig aan de play-offs, het agressief Amerikaanse systeem waarmee de competitie bepaalt wie de kampioen wordt. De tweede van de twaalf races is dit weekend, op het circuit van Watkins Glen. U hoort het goed: een heus circuit, met - jawel - bochten naar links én rechts.

In de play-offs is het zo dat na elke drie races, de vier slechtste coureurs afvallen. Coureurs die een race winnen zijn automatisch door naar de volgende ronde. Er staat dus veel op het spel voor de zestien coureurs, die allemaal hopen de titel te veroveren.

Overigens betekent dat niet dat alleen die zestien coureurs op de baan staan. Alle vaste 34 coureurs doen gewoon mee aan de race, inclusief gast-coureurs die voor de leuk een keer meedoen. In dit geval zit daar Juan Pablo Montoya tussen, die races won in Formule 1, IndyCar en NASCAR.

De NASCAR-race op Watkins Glen is in Nederland te bekijken op Ziggo Sport 4, zondag vanaf 21:00.

Joey Logano (links) won de eerste van de play-off races. (Bron: NASCAR)

World Endurance Championship

Het World Endurance Championship (WEC) heeft nog maar twee races op de planning staan, waarvan de eerste dit weekend is. Op het circuit van Fuji in Japan gaan de deelnemers zich wagen aan een race van zes uur lang. Technisch gezien kan de Nummer 6 Porsche Penske dit weekend al de titel binnenslepen, maar dat is nog lang niet gegarandeerd.

De puntentelling in WEC is gebaseerd op de lengte van races. Aangezien een race van zes uur de kortste is, krijgen de coureurs hier niet al te veel punten voor. De laatste race van het seizoen, de Acht Uur van Bahrein, is heel wat meer punten waard.

Porsche-coureurs Kevin Estre, Andre Lotterer en Laurens Vanthoor staan twaalf punten voor op de concurrentie. Maar met 25 punten voor de winst dit weekend en 38 punten voor de winst in de laatste race, zullen ze nog steeds hard hun best moeten doen. Toyota-coureur Kamui Kobyashi en Nyck de Vries, en het Ferrari-team dat de 24 Uur van Le Mans won dit jaar, zullen er alles aan doen om hun achterstand van twaalf punten op de Porsche weg te vagen.

De Zes Uur van Fuji is in Nederland te bekijken op HBO Max met het speciale sportpakket, of bij Eurosport 1. De race begint in alle vroegte op zondagochtend, om 03:30 uur.

De Ferrari Hypercar die de 24 Uur van Le Mans won eerder dit jaar. (Bron: FIA WEC)

Drift Masters

Iets minder serieus dan. Een allegaartje aan coureurs van over de hele wereld reist dit weekend af naar Polen voor de finale van dit seizoen van Drift Masters. In BMW’s, Toyota’s en Nissans doen zij hun best om zo mooi mogelijk te driften in 1-op-1 duels en zo indruk te maken op de vakjury. Het is chaotisch, het is prachtig, en het is zeker het bekijken waard.

De Poolse race van Drift Masters is te bekijken op het Twitch- en het YouTube-kanaal van de serie zelf. Het evenement begint zaterdag om 14:45 Nederlandse tijd.

Twee van de coureurs midden in een drift duel. (Bron: Drift Masters)