Miljardair Lawrence Stroll redt Aston Martin

Het Britse automerk Aston Martin is gered door Lawrence Stroll. De vader van Formule 1-coureur Lance Stroll en eigenaar van Formule 1-team Racing Point steekt £182 miljoen in het bedrijf. De totale reddingsoperatie/aankoop is £500 miljoen waard.

Aston Martin

Aston Martin zat de laatste jaren in zwaar weer. Vorig jaar waren de verkopen beroerd en de beurskoers stond vol in de achteruit. Canadese miljardair Lawrence Stroll trekt de portemonnee en steekt £182 miljoen in het bedrijf. De rest van de £500 miljoen aan vers kapitaal komt van de overige aandeelhouders. Zij krijgen in ruil voor extra investering ook nieuwe aandelen.

Gisteravond vond een spoedvergadering van het topmanagement van Aston Martin plaats om te overleggen wat het bedrijf moest doen. Stroll krijgt 20% van de aandelen in de nieuwe verhoudingen en hij neemt ook de hamer van de voorzitter van de raad van commissarissen over van Penny Hughes. Daarnaast wordt het F1-team Racing Point van de Canadees hernoemd tot Aston Martin. Dat gebeurt echter pas in 2021.

Het merk van de auto's van James Bond was op zoek naar nieuw kapitaal na een teleurstellend 2019. De injectie moet het bedrijf weer verder helpen, omdat verwacht wordt dat de nieuwe SUV, DBX, juist een boost aan de verkopen kan geven.

Red Bull Racing blijft nog even partner

Het Formule 1-team van Max Verstappen, Red Bull Racing, blijft dit jaar nog met de naam Aston Martin rondrijden. Aston Martin Red Bull Racing, zoals het team officieel heet, zal vanaf volgend jaar op zoek moeten naar een nieuwe naamsponsor. De deal met Aston leverde het F1-team tot nu toe €25 miljoen per jaar op.

Daarnaast is het de vraag hoe het nu verder gaat met Mercedes. AMG is de motorleverancier voor verschillende auto's van Aston Martin. Lawrence Stroll werd echter ook al in verband gebracht met een overname van het Mercedes F1-team. Dat lijkt nu echter van de baan.