Overname Aston Martin door Stroll ook goed nieuws voor Honda

Al maanden gonst het van de geruchten dat miljardair Lawrence Stroll, eigenaar van Formule 1-team Racing Point, Aston Martin wil kopen. Vrijdag kwam het nieuws dat er al £200 miljoen klaarligt. Dat is niet alleen goed voor Aston zelf, maar kan ook voor Honda goed uitpakken.

Lawrence Stroll

Aston Martin heeft niet het beste jaar ooit achter de rug. Het waarschuwde onlangs dat de winst wel eens lager kan uitpakken dan vooraf voorspeld. Voor aandeelhouder altijd een reden om de stukken te dumpen, wat de koers doet dalen. Vrijdagmiddag en op de maandagochtend spoot het aandeel echter weer met 15% omhoog. Nieuwsorganisatie Bloomberg meldde dat de bouwer van luxe sportwagens (en een SUV) wellicht wordt overgenomen door miljardair Lawrence Stroll.

De vader van Lance Stroll heeft een consortium met Chinese autobouwer Geely (bekend Volvo, Polestar, Lynk&Co) en wil alvast £200 miljoen (€230 miljoen) klaarleggen. Met de huidige burn-rate kan Aston dan weer een half jaar vooruit.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af waarom Honda in de kop van dit artikel genoemd wordt. we zullen het u meteen verklappen: Formule 1. Aston Martin is naamgevend sponsor van het Red Bull Racing team, waar Max Verstappen en Alex Albon rijden. Dat team wordt aangedreven door Honda-motoren, terwijl het voormalige Force India (nu Racing Point), dat eigendom is van Lawrence Stroll, met Mercedes-motoren rijdt. Vanaf 2021 verliest Racing Point echter de Mercedes-krachtbron omdat de Duitsers met McLaren in zee zijn gegaan.

Voor de eigenaar van Aston Martin moet het een korte weg zijn om bij Honda binnen te kunnen komen om daar de motoren van te betrekken. Zo gaat Honda binnen drie seizoenen van leverancier van motoren aan slechts één team, naar het maximale aantal van 3 teams.

Natuurlijk is het allemaal nog niet rond tussen Stroll en Aston Martin. Dus het blijft nog een tijd afwachten voordat Honda en Stroll iets zullen afspreken. Maar in ieder geval is de overname van het Britse merk vanuit dat oogpunt helemaal zo gek nog niet. Daarnaast heeft het bedrijf uiteraard ook verregaande plannen gehad om zelf een Formule 1-motor te gaan produceren.