Aston Martin mogelijk terug in de F1, maar niet bij Red Bull

Het Formule 1-seizoen mag dan nog geen week afgelopen zijn, de geruchtencarrousel draait altijd door. Vandaag hebben we een hele mooie: Racing Point verdwijnt, en wordt Aston Martin Racing. Hoe dit in elkaar steekt?

Aston Martin

Het is een mooi verhaal, met een glansrol voor Lawrence Stroll, de Canadese miljardair die samen met een groep investeerders het failliete Force India overnam en omtoverde tot Racing Point. Stroll schijnt zijn oog nu te hebben laten vallen op Aston Martin, dat met recht een underperformer op de beurs genoemd mag worden. In oktober 2018 ging het aandeel Aston Martin Lagonda Global Holdings PLC van start, met een koers van £18,10. Inmiddels is hier iets minder dan £5 van over, nadat het aandeel even onder de £4 dipte. De gehoopte €5 miljard beurswaarde is in realiteit zo'n €1 miljard-en-een-beetje.

Kortom: Aston Martin is een mooie overnameprooi voor een liefhebber met geld, of een uitgekookte zakenman met een masterplan. Onder welke categorie Ferrari 250 GTO-eigenaar Lawrence Stroll valt mag u zelf uitmaken, het gerucht via de grapevine is dat pa Stroll een controlerend belang in Aston Martin wil kopen, om Racing Point vervolgens om te dopen tot Aston Martin. De renstal gebruikt al Mercedes-motoren, en dat zal in dit scenario zo blijven. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, heeft een aandeel in Aston Martin én levert al de V8-motoren voor de productiemodellen.

Het gerucht werd vandaag gepubliceerd door Racefans, in een co-op met Autocar.

Valkyrie

Vorig jaar december opende Aston Martin een engineering centre op Silverstone, niet ver van de Racing Point-fabriek. Wat deze deal - als hij doorgaat - betekent voor Red Bull is niet bekend, maar we gokken dat ze in dat geval op zoek moeten naar een nieuwe titelsponsor. Aston Martin en Red Bull werken naast de F1 ook samen aan een lijn hypercars, waaronder de Valkyrie, die onder de hypercar-reglementen op Le Mans gaat racen.