Beursgang moet Aston Martin meer dan €5 miljard opleveren

Temidden van alle geruchten is het onderhand niet de vraag of, maar wanneer Aston Martin naar de beurs wordt gebracht. Volgens insiders gebeurt het dit jaar nog, voor een bedrag dat vele malen hoger ligt dan een recente waardering.

Aston Martin is het laatste 'grote' supercarmerk dat nog geen groter autoconcern achter zich heeft staan. Momenteel is de automaker in handen van een diverse groep investeerders, en ook Daimler (Mercedes) heeft een aandeel (van 5 procent). Vijf jaar geleden werd het traditiemerk nog op minder dan een miljard euro gewaardeerd, inmiddels ligt deze bijna zeven keer hoger.

Bloomberg bericht dat Aston Martin met een beursgang later dit jaar een waardering van £5 miljard (€5,7 miljard) nastreeft, een flinke smak geld voor een fabrikant die slechts een paar duizend auto's per jaar bouwt. Ter vergelijking: PSA Peugeot Citroën wordt met miljoenen auto's per jaar op €16,3 miljard gewaardeerd. Maar Aston Martin heeft de wind in de zeilen: het wil elk jaar een nieuw model lanceren, heeft zichzelf via een partnerschap met Red Bull genesteld in de F1, en er gaan geruchten dat Aston Martin (al dan niet met motorbouwer Cosworth) een eigen F1-motor wil ontwikkelen. Daarnaast werken de Britten momenteel aan een eigen twinturbo V6, voor in de instapmodellen.

Aston zou na Ferrari de volgende supercarbouwer met een IPO (Initial Public Offering, oftewel een beursgang) zijn. Laatstgenoemde draait tegen alle verwachtingen in meer dan uitstekend: de aandelenprijs is in slechts twee jaar tijd meer dan verdubbeld.

Geholpen door een sterke vraag naar de DB11 verkocht Aston Martin in 2017 meer dan 5.000 auto's, waar het de afgelopen 3 jaar op rij 3.600 auto's verkocht. Het was voor het eerst sinds 2008 dat de Britten de 5.000-grens doorbroken. Met de verkoopstart van de nieuwe Vantage dit jaar verwachten we dat de 5k ook in 2018 makkelijk gehaald gaat worden.