Dit auto-aandeel presteert nóg slechter dan Tesla

Het aandeel Tesla zit de laatste maanden op de schopstoel, gisteren dipte het - voor het eerst sinds 2016 - onder de $200*. Mocht u vorig jaar hoog zijn ingestapt, troost u dan met de gedachte dat er beleggers zijn die het slechter hebben getroffen.

We doelen hiermee op aandeelhouders van Aston Martin. Het Britse luxemerk, dat vorig jaar oktober debuteerde op de beurs, heeft veel waarde verloren. Een stukje Aston Martin Lagonda Global Holdings PLC ging tijdens de IPO voor 18,10 GBP van de hand, inmiddels is de waarde gehalveerd. Vorige week werd de voorlopige bodem met 8,18 GBP bereikt (rond de bekendmaking van slechte resultaten), op dit moment schommelt het aandeel rond de 9 Britse pond.

Door de koersdaling is de marktwaarde van Aston Martin momenteel geslonken tot iets meer dan £2 miljard, zo'n 2,5 miljard euro. Beleggers die vol hoop hun centen in de automaker hebben gestopt, zien dat van hun money momenteel nog maar een penny over is (sorry, red.). Aan de andere kant: qua plannen lijkt Aston Martin vrij solide, er is een duidelijke toekomstvisie met een flinke groeiverwachting. Wie nu dus goedkoop wat aandeeltjes opraapt kan een aardig rendement draaien. Of de koers halveert nog eens, dat kan natuurlijk ook. Maar die analyse laten we aan de experts over.

Een lijstje van beursgenoteerde fabrikanten en hun waardering vindt u hier.

*om de door Elon Musk beoogde waarde van $500 miljard te halen moet de marktwaarde van Tesla nog met een kleine $464 miljard toenemen.