Slim. Volvo en moederbedrijf Geely fuseren motortak

Het Zweedse Volvo heeft altijd al een vrij duidelijk beeld gehad van in welke richting het zich beweegt. Zo werd de ontwikkeling van de dieselmotor gekilled, en nu staakt het bedrijf helemaal met zelfstandig verbrandingsmotoren ontwikkelen.

Volvo SUV

Volvo zal zijn kennis samen met die van moederbedrijf Geely combineren, in een nieuw bedrijf dat motoren ontwikkelt, bouwt, en een deel van het financiële plaatje behelst. Er stromen 3.000 mensen van Volvo, en 5.000 van Geely in het nieuwe bedrijf. Hierbij ligt het voor de hand dat de banen richting China verdwijnen. Volvo focust zich op zijn beurt in Europa op de elektromotor. Want dat is een belangrijk deel van de toekomst voor de Zweden, die volgende week een volledig elektrische XC40 onthullen.

Geely is niet alleen het moederbedrijf van Volvo, het heeft ook Proton, Lotus, Polestar, en Lynk & Co in de portefeuille. Daarnaast heeft eigenaar Li Shufu een aandeel van 10 procent in Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, Maybach, en Smart. Volvo schakelde enkele jaren geleden over op een versimpeld motorconcept: hierbij moest alles met meer dan vier cilinders het veld ruimen, en bleef alleen een modulaire familie van 1.5 driecilinders en 2.0 viercilinders over. Deze worden naar hartelust gecombineerd met drukvulling (turbolading en/of supercharging) en elektromotoren.