Volvo S60: de nieuwe sportsedan is officieel

Volvo is in rap tempo zijn hele line-up aan het vernieuwen. Vandaag is het de beurt aan de S60. Het wordt de eerste Volvo die in de Verenigde Staten is geproduceerd. De kleine broer van de S90 is duidelijk familie van de grote sedan.

Met de nieuwe S60 begint Volvo zijn afscheid van de dieselmotor: dit is de eerste auto die helemaal niet als diesel leverbaar zal zijn. De Zweden (in Chinese dienst) zetten liever in op elektrificatie van hun modellengamma en hebben vanaf 2019 in al hun modellen min- of meer hybride systemen.

De S60 komt er met twee plug-in hybride motoriseringen. De eerste is de T6 Twin Engine AWD die 340 pk levert. Sterker kan ook, met de T8 Twin Engine Polestar Engineered. Die laatste heeft een gecombineerd vermogen van 405 pk voor handen. Voor de milieuhaters is er ook een versie met alleen een verbrandingsmotor: de T5 benzinemotor.

Om de benaming sportsedan waar te kunnen maken heeft de auto een actief chassis met verschillende rijstanden. Volvo brengt allerlei technieken die in de grotere 90-serie en in de XC- en V60 al zijn geïntroduceerd. Omdat het een Zweed is, heeft ook de S60 allerlei veiligheidssystemen die voetgangers, fietsers en grote dieren kunnen herkennen. Ze helpen de auto vervolgens om op tijd te remmen, ook bij tegemoetkomend verkeer. Daarnaast stuurt de auto dankzij Run-off Mitigation, Oncoming Lane Mitigation tegen als je van je baan sukkelt.

De auto wordt gebouwd in de vandaag nieuw geopende fabriek in Charleston, North Carolina. Het is de eerste Volvo die in de VS gebouwd wordt. Volgens de Zweden bevestigen ze daarmee het belang van de Amerikaanse markt voor het bedrijf.