Volvo frist XC90 op en introduceert nieuw hybride-label

Volvo heeft zijn grootste SUV, de XC90, heel subtiel gefacelift. De Zweedse kolos krijgt een andere grille, wielen en kleurtjes. Belangrijker nog: naast de D- en T-varianten komt er een derde aanduiding: de mild-hybride B-variant.

U zou het haast vergeten, maar de huidige XC90 stamt alweer uit 2014. De populaire SUV was daarom aan een kleine mid-cycle refresh toe - zoals dat in vakjargon mooi heet. Maar omdat de Zweden hun design nog wel prima vonden, fröbelden ze eigenlijk alleen een beetje aan de grille, die nu een 3D-optiek heeft. Voor de rest bleef het zoals het was.

Voor het 'grote' nieuws moeten we onder de huid van de Volvo duiken. Met de komst van de XC90 lanceert het een mild-hybride aandrijflijn, in de vorm van een regeneratief remsysteem, dat aan de verbrandingsmotor is gekoppeld. Dat betekent: hybride zonder stekker, met een besparing van zo'n 15 procent in brandstof en uitstoot. Onafhankelijk van de gekozen motor (diesel of benzine) krijgen auto's met dit systeem een B-label, en Volvo verwacht dat de B-versies naar verloop van tijd de standaard worden.

De XC90 komt beschikbaar als B5, zowel met benzine- als dieselmotor, of als B6. De laatste variant is exclusief aan een benzinemotor gekoppeld.

Ook de fameuze T8 Twin Engine PHEV wordt vernieuwd: de auto heeft nu 'up to 420 horsepower' en een nieuwe batterij en brake-by-wire-laadsysteem. Hiermee neemt het bereik met circa 15 procent toe. Naast de S/V/XC90 komt de T8 ook weer naar de 60-versies.

De nieuwe XC90 gaat in mei 2019 in productie in de fabriek van Torslanda, bestellen kan vanaf nu. Volvo zegt het niet, maar het ligt voor de hand dat de pers hem de komende maand in Genève kan bewonderen. Dit is de enige Europese autoshow die Volvo nog trouw bezoekt.