BMW stopt met elektrisch racen. RIP Formule E

Nadat Audi eerder deze week bekendmaakte dat het de Formule E gaat verlaten, is nu ook BMW om. De elektrische raceklasse voegt niets toe voor de ontwikkeling van elektrische auto's. Tijd om de klasse vaarwel te zeggen.

BMW Formule E

Net in het jaar dat de FIA het Formule E kampioenschap omdoopt tot officieel wereldkampioenschap beginnen de eerste merken de handdoek te gooien. Audi verlaat al na het derde seizoen in de klasse het toneel, net als BMW -dat overigens wel vanaf het begin betrokken was- gaat er vandoor.

Waar Audi zijn zinnen zet op hybride racen op Le Mans en elektrisch racen in Dakar, gooit BMW voorlopig de complete racehandschoen. Ze willen zich focussen op het produceren van elektrische auto's en daar zijn alle ingenieurs voor nodig. De move is vergelijkbaar met Volkswagen's recente beslissing om compleet met de autosport te stoppen.

BMW zegt in een verklaring dat het veel heeft geleerd van de Formule E en dat veel ontwikkelingen uit de raceklasse ook naar straatauto's zijn vertaald, maar: "When it comes to the development of e-drivetrains, BMW Group has essentially exhausted the opportunities for this form of technology transfer in the competitive environment of Formula E."

Vooral dat citaat biedt een sombere toekomst voor de Formule E. Welk merk volgt met de conclusie: 'We kunnen net zo goed ontwikkelen voor de straat, want dat levert meteen geld op'?