Yikes! BMW geeft voorproefje van iX elektrische SUV

De nieuwe 4-serie bleek nog maar het begin. BMW toont vandaag de eerste beelden van de nieuwe iX elektrische SUV. Het bonkige apparaat lijkt een uitvergroot i3-silhouet te combineren met de controversiële grille van de nieuwe 4. Een gedurfde keuze.

Yikes! BMW geeft voorproefje van iX elektrische SUV

Met de iX opent BMW de aanval in het steeds groter wordende segment voor elektrische SUV's en crossovers. De logica van het extreem lomp, groot en log maken van een auto gericht op schone energie en efficiency ontgaat ons nog steeds, maar dat is nu eenmaal wat de koper wil. De iX staat gepland voor eind 2021, maar BMW vond het leuk om alvast de eerste kiekjes en technische details naar buiten te brengen.

Gedurfd design

Net zoals de aparte i3 heeft de iX een uniek, gedurfd ontwerp. Je zult de auto niet snel verwarren met een product van de concurrentie. Over smaak valt niet te twisten, maar de combinatie van de designtaal van de i3 met de giga-grille van de 4-serie is op z'n zachts gezegd een interessante keuze.

De hoge grille dient overigens niet voor de koeling, aangezien de iX elektrisch is. In plaats daarvan heeft BMW de ruimte gebruikt om alle sensoren, radarogen en camera's een plek te geven. Het is volgens BMW daarom geen grille meer, maar een 'intelligentiepaneel'. Waarvan akte.

Sterke prestaties

BMW's eerste elektrische 'Sports Activity Vehicle' krijgt een setje indrukwekkende specificaties mee. Met een systeemvermogen van 500 pk moet de auto de standaardsprint van 0-100 kunnen klaren in minder dan vijf seconden.

De prestaties gaan niet ten koste van de actieradius: op een volle 100 kwH accu moet de iX maar liefst 600 kilometer ver kunnen komen. Dat is ondanks een formaat vergelijkbaar met dat van de huidige BMW X5 en een wielbasis die net zo groot is als die van de monsterlijke X7. Over het gewicht van een EV van die grootte houdt BMW zich echter stil.

Wel verzekeren ze ons dat de auto gebouwd is met 'intelligent lichtgewicht design' en dat de aerodynamica 'geoptimaliseerd' is. Een cW-waarde van 0.25 is inderdaad indrukwekkend, maar elektrische voertuigen staan nou niet bepaald bekend als 'lichtgewicht'.

Snel opladen

De BMW iX staat snelladen tot 200 kilowatt toe, waarmee de auto binnen 40 minuten van 10 naar 80 procent te laden is. In tien van die minuten vergroot je de actieradius met maar liefst 120 kilometer. Heb je een rukstekker dan kan het tot elf uur duren voordat de iX weer volzit. BMW benadrukt echter dat deze cijfers gebaseerd zijn op de prestaties van de nieuwste pre-productiemodellen. Er kan dus nog van alles veranderen.