Nieuwe BMW i3 kan eindelijk non-stop naar Limburg rijden

De vraag is alleen of je dat moet willen, maar het kán wel. BMW waardeert - dankzij nieuwe 120 Ah-cellen - ten tweeden male de batterijcapaciteit van de i3 op, waardoor in de meest recente versie een realistisch bereik van 260 km ontstaat.

Toen BMW de i3 in 2013 introduceerde, had deze een 22 kWh-pakket met de zogeheten 60 Ah-cellen aan boord. Dit werd in 2016 met de 94 Ah-cellen opgewaardeerd tot 33 kWh, en inmiddels heeft BMW (of: leverancier Samsung SDI) nog een klap gegeven op de energiedichtheid van de accu's. Vanaf november komt de 120 Ah-variant op de markt, met een 42,2 kWh-accupack. Dit resulteert in een WLTP-bereik van 270 tot 345 kilometer, afhankelijk van de gekozen uitvoering. BMW maakt hier heel eerlijk 260 km aan praktijkbereik van, waardoor rijders ook tijdens lange ritten door Nederland niet meer met samengeknepen billetjes hoeven te zitten.

Waar de eerste i3 qua bereik lachwekkend was (het nadeel van je first mover advantage), vooral ten opzichte van zijn hoge prijs, hebben de nieuwste eigenaren niet te klagen over de range. Laten we niet vergeten dat de i3 is gebouwd als stadsauto, dat is de hele filosofie achter het ding. Een 40+ kWh-pakket is voor dat soort toepassingen echt meer dan voldoende, ook al wordt de auto zelf er niet mooier van. Wel is het bereik nu on par met auto's als de Renault Zoe, en dat is BMW toch eigenlijk wel aan zijn stand verplicht. Wie een premium product verkoopt moet de specs wel kloppend hebben, voor de veeleisende klant.

De elektrische stadsauto komt er nog steeds in twee varianten: de i3 en de vlag-op-de-modderschuit-i3s. De BMW i3, heeft een 125 kW/170 pk-motor, die de auto in 7,3 s van 0-100 doet optrekken. De BMW i3s heeft 135 kW/184 pk, en doet 6,9 tellen over de sprint. 80 tot 120 km/u gaat in 5,1 of 4,3 seconden.

Laden kan via het gewone stopcontact (2,4 kW) of de driefasen-wallbox, die 11 kW aankan. Snelladen kan tot 50 kW. Nogmaals: de i3 is een stadsauto, en dientengevolge werden er ook keuzes in de architectuur gemaakt. Een iX3 zal waarschijnlijk wat rapper snelladen.

Nederlandse klanten die een i3 willen kunnen overigens niet meer opteren voor een tweecilinder brommermotor als range extender. BMW Nederland laat ons weten dat deze optie al enige tijd niet meer aangeboden wordt. Vanzelfsprekend heeft de zakelijke bijtelling van 22 procent hier een grote hand in gehad. De introductie van een groter accupakket zou eigenlijk een mooie gelegenheid zijn om de range extender eruit te gooien, maar deze blijft toch beschikbaar op internationale markten. We vermoeden wel dat het aandeel volelektrisch in BMW's i3-mix nu groter gaat worden. In de beginperiode was dit nog 50-50.