BMW X5 en X6 krijgen nieuwe diesel: xDrive40d

Verstokte dieselaars kunnen nog steeds bij BMW terecht voor een vierwielaangedreven trekkrachtmonster. Met de nieuwe zes-in-lijn twinturbo mildhybride xDrive40d kunt u vanaf mei uw boot, paard of marktkraam voortzeulen.

BMW X5 xDrive40d

Hoewel de milieugekkies de CO2-arme dieselmotoren de wacht hebben aangezegd, willen Duitse autofabrikanten nog van geen ophouden weten. De ene na de andere nog krachtigere motor komt uit hun ontwikkelingscentra rollen. Nu is het de beurt aan BMW om een nieuwe drieliter zes-in-lijn met twinturbo te presenteren.

De motor komt in de X5 en X6 als de xDrive40d. Het geeft het duo SUV's 340 pk, en -belangrijker voor de diesel- 700 Nm aan koppel. Zeiden we SUV's? Pardon, uiteraard bedoelden we de Sports Activity Vehicle (SAV) en Sports Activity Coupe (SAC), zoals BMW zijn grootgroeiers noemt.

De motor heeft, zoals dat tegenwoordig hoort, mild hybride techniek aan boord. Daarmee zijn de X5 en X6 geen Toyota Priussen geworden, maar het houdt in dat de 48 volt startgenerator dienst doet als dynamo en startmotor, waardoor het start/stopsysteem beter werkt. Ook kan het systeem nog even 8 kW (11 pk) extra leveren als er snel power nodig is. Een en ander zorgt ervoor dat de rijdende flatgebouwen in een belachelijke 5,5 seconde naar de honderd kilometer per uur kunnen sprinten. Erg handig als u toch van uw paard of boot af wilde.