BMW's i-divisie kende een enigszins stroeve start, waarbij enorme investeringskosten gepaard gingen met tegenvallende verkopen. De i8 is weliswaar een succes, maar de i3 had voor meer volume moeten zorgen en liet dit na. Omdat de financiële middelen in München weliswaar toereikend maar niet oneindig zijn stevent BMW volgens de nieuwe bedrijfsstrategie af op een mix van stand-alone i-modellen en elektrische versies van auto's die al in conventionele vorm op de markt zijn.
De nieuwe X3 is het eerste bestaande model dat ook als elektrische auto op de markt komt (tenzij je de elektrische 1 Serie-testers van de vorige generatie meerekent, maar die kon je als consument niet kopen), volgens Auto Express gaat deze versie niet i3X of X3i heten, maar iX3. Plak er een vijf achter en je hebt een Hyundai.
Met het vastleggen van de hele reeks iX1 t/m iX9 bestaat de kans dat we in de toekomst meer elektrische SUV's krijgen, bijvoorbeeld op basis van de volgende generatie X5, die volgend jaar onthuld wordt. BMW splitst de bedrijfstrategie nu tussen dure stand-alone modellen als de i3, i8 en wellicht een toekomstige i5 enerzijds, en goedkopere, maar minder flexibele bestaande modellen anderzijds.
De premium concurrentie (Audi, Mercedes en Porsche) lijkt vooralsnog af te stevenen op modellen die exclusief voor een elektrisch label gemaakt worden, en ook goedkopere merken als Renault en Nissan hebben vooralsnog louter stand-alone elektrische auto's. Het delen van een platform voor zowel elektro- als verbrandingsmotoren kennen we wel van Hyundai (Ioniq) en Kia, dat volgend jaar met een volelektrische Niro komt.
Overigens is het vastleggen van namen één ding, ze daadwerkelijk gebruiken is een tweede. Er worden zat combinaties vastgelegd waar nooit iets mee gedaan wordt; onlangs legde BMW ook de hele reeks M1 t/m M9 CSL vast.