Volkswagen wil Peugeot van Pikes Peak tikken

Aankomende zondag doet VW's I.D. R de Pikes Peak-heuvelklim. Naar de buitenwereld is het doel geformuleerd om de snelste elektrische tijd ooit neer te zetten, maar intern schijnt de lat bij het scherpere record van Sebastien Loeb uit 2013 te liggen.

De toekomst van Volkswagen is voor een aanzienlijk deel elektrisch, en hoe kan je deze aspiratie beter kracht bijzetten dan door met een elektrisch prototype de vermaarde Pikes Peak-klim te doen en iedereen het snot voor ogen te rijden? Volkswagens PR-team heeft heel duidelijk een doel geformuleerd: het elektrische record uit 2016 verbreken. Dit staat op naam van Rhys Millen, met een tijd van 8:57.118.

Echter, de Duitsers zijn aan het lowballen. Achter gesloten deuren is de streeftijd de 8:13.878 die Sebastien Loeb vijf jaar geleden met zijn Peugeot 208 T16 op de klok zette, zo horen we in de wandelgangen. De kwalificatieronde die gisteren gedraaid werd is hier een aardige indicator voor. VW's coureur Romain Dumas zette op het 8,1 kilometer lange onderste deel van het 19,99 km lange parcours een tijd van 3:16.083 neer. Dit is meer dan 10 volle seconden sneller dan Loebs kwalificatietijd van 2013 (3:26.278).

Nu kan het zijn dat Loeb destijds niet op 100 procent reed, en bovendien beslaat de kwalificatie maar 40 procent van het totale parcours: het zwaarste bovenste deel wordt alleen op zondag bereden. Echter, Dumas is een crack op Pikes Peak: hij won hem de laatste vier jaar drie keer, in 2016 bijvoorbeeld met een benzineaangedreven Norma M20 RD (8:51.445). Daarnaast is een elektrische auto op hoogte in het voordeel ten opzichte van een auto met verbrandingsmotor. Laatstgenoemde verliest door de ijle lucht veel pk's, terwijl een elektrotor geen inspuiting heeft, en dus gewoon stabiel door blijft draaien.

Als hij zondag geen foutjes maakt achten we de kans groot dat hij onder de 8:13 van Loeb duikt, en het aanwezige VW-team in de gelegenheid stelt vol verbazing het overtreffen van de eigen (gecommuniceerde) doelstelling uitzinnig te vieren. Of Dumas maakt wel een foutje, rolt van de berg, en de deceptie is compleet. Maar wij gaan voor optie 1.