Skoda Octavia met V8 is een absolute unicorn

Voor zover ons geheugen ons niet in de steek laat, is een 3.6 liter V6 de grootste motor geweest die ooit in een Octavia is gelepeld. Officieel dan, want niets belet liefhebbers om engine swaps uit te voeren. Dit is een hele fijne.

Unicorn

Wat we hier zien is in de basis een Octavia uit 1962, toen Tsjechië nog Tsjechoslowakije was, en 30 jaar voordat de Volkswagen-groep op de deur kwam kloppen. Een echte auto uit de Sovjet-tijd dus, die de Praagse Lente, de val van het ijzeren Gordijn, en het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in twee aparte staten heeft meegemaakt. Zo'n beestje gun je een rustige oude dag, right? Wrong.

De laatste eigenaar besloot rigoureus aan de Skoda te sleutelen, en lepelde er een 4.4-liter M62B44-in. Ofwel: een V8 uit de tijd dat de BMW 540i nog een V8 had. De motor is goed voor 210 kW (285 pk) bij 5.700 rpm en 420 Nm bij 3.900 rpm. Niet dat een rechtgeaarde Tsjech het over zijn hart kon verkrijgen dit de auto aan te doen, het is een project van de Pool Grzegorz Mielniczuk, zo lezen we op Autoforum.cz. In principe juichen we elk project toe dat de plaatsing van een V8 uit een BMW behelst, maar we vragen ons wel af of het nou echt nodig was dergelijke wansmaakvelgen onder de oude Octavia te doen.

Hoe dan ook, de Skoda staat te koop: voor 14.500 euro kunt u hem van Mobile.de plukken, mits u zich over het Stormtrooper-interieur, de opzichtige uitlaten en eerdergenoemde glimvelgen heen kunt zetten. Voor wat de uitlaat aangaat: u kunt sowieso beter een andere monteren voordat hij naar de RDW gaat voor een keuring: het huidige exemplaar schijnt tot 123 dB te genereren.