Villeneuve: 'Albon is slechtste Red Bull coureur ooit'  

Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve is niet bepaald gecharmeerd van de rijkunsten van Alexander Albon bij Red Bull Racing. Na de blamage op Imola concludeert de Canadees dat Alex zijn stoeltje totaal niet verdient. Volgens Jacques is de Britse Thai zelfs de slechtste RBR coureur aller tijden.

Villeneuve: 'Albon is slechtste Red Bull coureur ooit'  

Alexander Albon heeft het niet makkelijk. Als teamgenoot van wonderkind Max Verstappen zijn de verwachtingen hooggespannen voor de 24-jarige coureur enorm hoog gespannen. Halverwege 2019 verving hij de matig presterende Pierre Gasly bij Red Bull Racing na slechts een half seizoen bij zusterteam Toro Rosso. Albon's promotie was het gevolg van een lange lijn aan wissels, ontslagen en terugnames in het chaotische rijdersprogramma van de Oostenrijkse formatie.

Desondanks deed Albon het goed in de RB15. In Brazilië liet hij indrukwekkende inhaalacties zien en had hij kans op een podium tot een touche met Lewis Hamilton zijn race verziekte. Dit jaar is er van die vorm echter weinig overgebleven. De Red Bull van 2020 is een nerveus beestje waar eigenlijk alleen Verstappen mee om kan gaan en het gat naar Albon wordt alsmaar groter. Onder oplopende druk blijft Alex bovendien knullige fouten maken, wat de negatieve spiraal waar hij in zit alleen maar versterkt.

Bewijzen

Na een zwaar teleurstellend optreden op de Nürburgring waar Albon twee sets banden kapotremde en uiteindelijk uitviel, kwam er vanuit de top van Red Bull een ultimatum: Alex kreeg twee races om zich te bewijzen. De verwachting was dat hij minimaal een vierde plek in zou nemen achter zijn teamgenoot.

In Portugal kwalificeerde hij als zesde, maar kwam hij door hoge bandenslijtage en twee stops slechts als twaalfde over de streep. Tot overmaat van ramp werd hij tijdens de race zelfs op een rond gezet door Verstappen.

Ook afgelopen weekend op Imola ging het flink mis voor Albon. Weer startte de Thai vanaf de zesde plek en weer viel hij ver terug. Bij de herstart liet Alex zich aan alle kanten voorbij rijden en spinde hij uiteindelijk volledig op eigen kracht van de baan.

Villeneuve

Albon's ondermaatse prestaties zijn onder de loep gekomen van ene meneer Jacques Villeneuve. Zoals altijd neemt de wereldkampioen van 1997 geen blad voor de mond bij zijn beoordelingen. Volgens hem is Albon de slechtste coureur ooit die onder de vlag van het team met de rode stier mocht rijden:

"Hij verdient zijn plek bij Red Bull niet. Albon is de slechtste tweede rijder ooit bij Red Bull. Hij wordt echter beschermd door het management van het team en krijgt altijd het vertrouwen, maar hij is zeker niet van het niveau dat een Red Bull coureur moet hebben. Hij wordt slechter, ondanks dat ze hem steeds proberen te helpen. Hij is er alleen vanwege z'n paspoort omdat [de Thaise eigenaar] de helft van het bedrijf in handen heeft. Dat is waarom hij beschermd wordt."

Jacques Villeneuve

Villeneuve's harde woorden hebben zeker een kern van waarheid. Helmut Marko kwam gisteren nog naar buiten met het nieuws dat de deadline voor Albon pardoes opgeschoven is naar de Grand Prix van Abu Dhabi, toevallig de allerlaatste race van het seizoen.

De uitspraak is opvallend na de eerdere harde eis dat er nog voor de Grand Prix van Turkije een oordeel geveld zou worden. Het lijkt er op dat Marko van hogerhand de instructie gekregen heeft om Albon ondanks zijn falen meer tijd te geven. De Thaise Red Bull-oprichter Chaleo Yoovidya zou daarbij een rol gespeeld kunnen hebben.

Slechtste ooit?

Maar die andere claim dan: is Alexander Albon echt de allerslechtste Red Bull Racing coureur? Wat te denken van Christian Klien, die halverwege 2006 uit de auto getrapt werd? Of zijn vervanger, onze eigen Robert Doornbos? Natuurlijk kunnen we ook de losgeslagen "Torpedo" noemen: Daniil Kvyat. En was Gasly dan zoveel beter dan Albon? Wij zijn er niet zo zeker van. Wat wel zeker is dat ze bij Red Bull de soap rond Alexander Albon nog even flink verlengd hebben.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool