Lewis Hamilton pakt recordzege op Portimao

Lews Hamilton heeft met een stabiele race een absolute recordzege te pakken op het circuit van Portimao. Ondanks een rommelige start wisten de Mercedessen comfortable de eerste rij te verzilveren. Max Verstappen reed na een chaotische start terug naar P3.

Lewis Hamilton pakt recordzege op Portimao

Het glooiende circuit van Portimao was vandaag het toneel voor de eerste Grand Prix van Portugal in 26 jaar. De recent volledig opnieuw geasfalteerde circuit bleek al in de vrije trainingen een uitdaging. De serie blinde bochten en remzones heuvel af gaven de coureurs de nodige kopzorgen. Een groot aantal spins was het gevolg.

Kwalificatie

De kwalificatie ging ondanks de onbekende baan als vanouds: Hamilton 1, Bottas 2, Verstappen 3. De Nederlander zat er echter bijzonder dicht bij en leek even naar een tweede plek door te kunnen stoten, maar Lewis Hamilton verbeterde zich in zijn laatste ronde. Opvallend is dat de Schwarzpfeilen hun snelste tijd op de Medium Pirelli's zetten, terwijl de Red Bull gewoon op de Softs stond.

Daarachter was het een opvallend goede sessie voor Charles Leclerc, die zijn Ferrari naar de vierde plek wist te slepen. Teamgenoot Sebastian Vettel was slechts vijftiende. De top 10 werd afgemaakt met Sergio Perez, Alexander Albon, Carlos Sainz, Lando Norris en Daniel Ricciardo, die geen runs kon doen in Q3 nadat hij zijn achtervleugel beschadigde met een spin in Q2.

Start

Verstappen heeft een goede start en weet in de eerste bocht Bottas te verschalken. De Fin komt echter terug en dwingt de Nederlander van de baan af. Max probeert vanaf het vuil terug te komen op de baan maar wordt dan verrast door Sergio Perez, die opeens buitenom langszij komt en hard contact maakt met de Red Bull. De Racing Point spint de baan over maar kan zijn weg vervolgen. Perez zoekt uit voorzorg de pits op voor een nieuw setje banden.

In de chaos die volgt op de koude baan valt ook Lewis Hamilton terug en pakt Carlos Sainz de leiding. Verstappen kan de banden niet op temperatuur krijgen en valt terug tot achter Lando Norris en moet genoegen nemen met P5. Sainz lijkt die problemen niet te hebben en begint een gat te trekken naar Valtteri Bottas er Lewis Hamilton.

Verstappen opent de aanval op Norris maar kan er niet zomaar voorbij. Op het rechte stuk kan hij echter in ronde 5 alsnog de McLaren voorbij steken met DRS.

Opening

De Mercedessen beginnen hun Medium banden aan de gang te krijgen en Bottas steekt Sainz voorbij. Net als Verstappen met afstand de snelste ronde neerzet krijgen we van de stewards te horen dat er geen penalty komt voor het contact met Perez. Max is twee seconden per ronde sneller dan de leider en klopt al snel aan bij Carlos Sainz voor P3.

In de tussentijd maken de Mercedessen haast om een gaatje te slaan. Verstappen herhaalt zijn trucje op Norris en pakt Sainz aan het eind van het rechte stuk. Charles Leclerc doet hetzelfde bij Lando Norris en pakt de vijfde plek.

De volgorde: Bottas, Hamilton, Verstappen, Sainz, Leclerc, Norris, Ricciardo, Raikkonen, Gasly, Stroll, Albon, Ocon, Russell, Giovinazzi, Vettel, Kvyat, Grosjean, Latifi, Magnussen, Perez.

Two-stop?

Al na tien ronden klaagt Verstappen over de boordradio dat zijn Soft banden het niet lang zullen gaan uithouden. Leclerc blijkt goede pace te hebben en haalt al snel Carlos Sainz bij. Na 12 ronden is de Ferrari met een DRS-actie terug op de vierde plek. Max Verstappen lijkt geen vuist meer te kunnen maken naar de Mercedessen en valt terug naar ongeveer vier seconden achter Valtteri Bottas.

"Left front is dead mate": Verstappen heeft genoeg van zijn setje Softs. Het lijkt erop dat het een twee-stopper wordt voor Red Bull. De banden slijten te hard en Max blijft tijd verliezen ten opzichte van Hamilton en Bottas. De Red Bull ligt al negen seconden achter op de leider.

Hamilton blijkt dezelfde problemen te hebben, ondanks zijn hardere Medium banden. Het gat naar Bottas is iets minder dan twee seconden. In typische Lewis-stijl zet hij na dat radiobericht meteen de snelste ronde.

Stroll vs Norris

Lance Stroll herhaalt het incident met Verstappen in FP2 door over de kerbs buitenom Lando Norris in te halen. De Canadees gooit zonder te kijken de Racing Point naar rechts, waardoor de McLaren vol in de flank knalt. Stroll spint half en lijdt schade aan de vloer en de voorvleugel van zijn auto. De FIA onderzoekt meteen het incident.

Hamilton heeft het gat naar Bottas gedicht met een serie aan snelste rondes en komt op ronde 20 langszij. Met DRS knalt de Brit met kinderlijke eenvoud langs zijn teamgenoot. De ronde erop gooit Lewis het gas goed open en noteert wederom een snelste ronde. Ondertussen verschalkt Pierre Gasly's AlphaTauri de McLaren van Carlos Sainz.

Regen

Sainz geeft bij het team aan dat de motregen uit het begin van de wedstrijd teruggekomen is. De twee Mercedessen blijven weglopen bij Verstappen, die toch echt door zijn banden heen is.

Als gevolg hiervan komt de Ferrari van Charles Leclerc steeds dichterbij. "Wingman" Bottas lijkt geknakt door de inhaalactie van Hamilton en valt flink terug. Sergio Perez heeft zich ondertussen teruggevochten naar de tiende plek door Antonio Giovinazzi voorbij te steken.

Pitstop

Max Verstappen gaat eindelijk van zijn versleten Softs af op ronde 24. Met een frisse set Mediums komt de Nederlander op de zesde plek weer de baan op. Lance Stroll krijgt op hetzelfde moment vijf seconden straftijd aan zijn broek voor het geklungel met Lando Norris.

De Mercedessen blijven vrolijk doorrijden. Hamilton vraag na of er regen verwacht wordt, maar engineer Peter Bonnington verzekert hem dat de wolken van het circuit wegdrijven. Bottas is tegen die tijd teruggevallen tot zeven seconden achter Lewis. Bono vraagt hem om de stint zo lang mogelijk te maken. Wederom lijkt Max Verstappen niet snel genoeg om aan te haken.

Track limits & battles

Lance Stroll is nog niet uitgeraasd. Na zijn penalty voor de clash met Norris krijgt hij nog eens vijf seconden aan de broek voor het overtreden van track limits. Romain Grosjean krijgt een paar ronden later hetzelfde bericht van de wedstrijdleiding.

In het gevecht om de tiende plek laten Kimi Raikkonen en Carlos Sainz zien dat er best wiel aan wiel geracet kan worden met moderne F1-auto's. De twee rijden bijna een halve ronde zij aan zij en pakken elkaar een paar keer terug. Sainz komt een ronde later toch voorbij The Iceman. Sergio Perez en Esteban Ocon doen dat kunstje nog een keer over in een geweldig gevecht voor P5.

40 seconden

Leclerc komt op ronde 35 binnen voor een set Hards en komt achter Verstappen terecht. De Nederlander schuift op naar de derde plek, maar is doordat de Mercedessen niet gestopt hebben maar liefst 40 seconden verwijderd van de leiding.

Valtteri Bottas meldt aan zijn engineer dat zijn Mercedes graag een beetje meer koeling wil hebben. Het blijft echter bij een waarschuwing in het stuur.

De stand: HAM, BOT, VER, LEC, PER, OCO, RIC, GAS, SAI, RAI, ALB, VET, NOR, RUS, GIO, GRO, KVY, MAG, STR.

Lege tank

Sky Sports reporter Anthony Davidson komt met interessant nieuws: Verstappen's gebrek aan snelheid zou te wijten zijn aan zorgen over de benzinetank van de Red Bull. Het team is niet zeker dat Max het einde van de race zal halen en heeft de Nederlander gevraag het rustig aan te doen om brandstof te sparen.

Hamilton komt na 41 van de 66 ronden eindelijk binnen. Het gat naar Bottas is meer dan tien seconden en Verstappen heeft zelfs 49 seconden toe moeten geven op de leidende Mercedes. Valtteri neemt de leiding over. Ondertussen kruipt de Ferrari van Leclerc dichter naar de Red Bull toe. Bottas vraagt om een alternatieve strategie ten opzichte van Hamilton en komt een ronde later naar binnen. Hij krijgt echter dezelfde Hard banden als Hamilton.

Wingman

Die banden lijken niet te werken voor de Fin. De W11 lijkt totaal geen grip te hebben en moet verschillende achterblijvers voorlaten. Bottas wordt eraan herinnerd dat het team geen strategisch voordeel aan hem geeft wanneer de bandenkeuze van Lewis al bekend is. Dat vinden ze bij Mercedes niet eerlijk. Valtteri heeft echter grotere problemen omdat Max Verstappen aan begint te kloppen. De Fin reageert door de snelste ronde te pakken.

Albon

Met nog vijftien ronden te gaan zien we een blamage voor Alexander Albon. De Britse Thai heeft twee keer gestopt in de hoop sneller te kunnen gaan in kortere stints, maar die strategie blijkt niet gewerkt te hebben.

Verstappen zet zijn teamgenoot genadeloos op een ronde ondanks zijn ruwe start en het brandstof sparen. Alex rijdt dan op de twaalfde plek, 24 seconden verwijderd van de punten.

Even later stuurt Racing Point Lance Stroll naar binnen om de auto in de garage te parkeren. Hij is daarmee de eerste uitvaller.

Slotfase

Vooraan is de situatie stabiel: Hamilton leidt voor Bottas, Verstappen, Leclerc en Perez. De top 5 is wijd verspreid met gaten van tien seconden of meer. De angel lijkt uit de race te zijn. Lewis probeert de kijker nog even wakker te houden door via de radio te klagen over kramp. Bij McLaren proberen ze ook wat spanning te creƫren door iets te roepen over lichte regen bij de pit lane.

Dan worden we wakker geschud door een hard gevecht tussen Pierre Gasly en Sergio Perez voor P5. De Mexicaan gooit hard de deur dicht in de remzone van het rechte stuk. Gasly schrikt van de late move maar maakt het een ronde later goed door buitenom langs de Racing Point te vliegen in bocht 1. Op de laatste ronde volgt Carlos Sainz met een vergelijkbare manoeuvre.

Finish

Lewis Hamilton rijdt ondanks zijn krampjes comfortable naar zijn 92ste overwinning, een nieuw record. Bottas volgt op gepaste afstand naar de tweede plek. Max Verstappen probeerde de snelste ronde te pakken maar komt toch tekort. De Nederlander maakt zijn rommelige start goed door alsnog de derde plek te pakken.

Resultaten

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
  4. Charles Leclerc
  5. Pierre Gasly
  6. Carlos Sainz
  7. Sergio Perez
  8. Esteban Ocon
  9. Daniel Ricciardo
  10. Sebastian Vettel
  11. Kimi Raikkonen
  12. Alexander Albon
  13. Lando Norris
  14. George Russell
  15. Kevin Magnusssen
  16. Romain Grosjean
  17. Nicholas Latifi
  18. Daniil Kvyat
  19. Lance Stroll - DNF
Formule 1
  • Mercedes Petronas F1