Voor het eerst is de topklasse van de autosport neergestreken op het uitdagende circuit van Mugello. Het is de tweede van drie races in Italie dit jaar. Mugello heeft een totaal ander karakter dan Monza. Het circuit is een combinatie van snelle bochten die op een natuurlijke manier in elkaar overvloeien. Als gevolg daarvan is er slechts een DRS-zone en is het circuit zeer zwaar, zowel voor de banden als voor de coureurs.
Het circuit is in handen van het oudste en meest succesvolle team in de sport: Scuderia Ferrari. Het mag dan ook geen toeval heten dar de Grand Prix van Toscane de duizendste race voor Ferrari is, een feestje dat ze kunnen vieren in hun achtertuin. Voor het eerst dit jaar is er ook een kleine groep fans aanwezig. 13,000 tifosi mogen de race gaan bijwonen om Ferrari een hart onder de riem te steken.
Grid
Zoals verwacht waren de Mercedessen wederom dominant op de zaterdag. Lewis Hamilton pakte zijn 95ste pole position op een fractie van eens seconde voor Valtteri Bottas. Red Bull Racing herpakte zich van de blamage op Monza door de tweede rij te bezetten. Het bochtige, high-downforce circuit lag de RB16 veel beter, waardoor Max Verstappen P3 kon pakken voor Alex Albon, die zijn beste quali ooit mag noteren.
Charles Leclerc gaf met een indrukwekkende vijfde plek een sprankeltje hoop aan de geplaagde Ferrari-fans. Sebastian Vettel moest het echter doen met een zwaar teleurstellende P14. Sergio Perez, de man die Vettel volgend jaar vervangt bij Aston Martin, mocht op de zesde plek aansluiten voor teamgenoot Lance Stroll. Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Esteban Ocon maakten de top 10 compleet.
Daaronder was het Norris, Kvyat, Raikkonen, Vettel, Grosjean, Gasly, Giovinazzi, Russell, Latifi en Magnussen.
Start
Valtteri Bottas maakt zijn verschrikkelijke start in Monza goed door meteen Lewis Hamilton te verschalken en de leiding te pakken. De Brit komt niet weg en Max Verstappen lijkt hem te kunnen maar de Nederlander valt snel terug naar het middenveld. Na een paar keer schakelen mist de Honda motor opeens vermogen. Charles Leclerc pakt als gevolgd daarvan P3, met Albon in zijn kielzog.
Vier bochten later is het al over voor de Nederlander. Mugello's relatief smalle baan is niet vergevingsgezind en al snel merken we dat drie auto's dik de bocht ingaan niet mogelijk is. Terwijl Verstappen uit de weg probeert te blijven komt Kimi Raikkonen achter hem langszij bij Pierre Gasly en Romain Grosjean.
Gasly lijkt plaats te willen maken voor Grosjean en tikt daarbij Raikkonen aan. Remmen is er voor Kimi niet meer bij en de Alfa Romeo knalt achterin de Red Bull. In een klap zijn Verstappen en Gasly uit de race. Raikkonen tikt Gasly weer tegen Grosjean aan en de diepe gravel traps van Mugello doen de rest. Raikkonen en Grosjean kunnen echter hun weg vervolgen.
Carlos Sainz raakt in de bocht na het incident de controle kwijt en spint midden over de baan. Sebastian Vettel probeert hem te ontwijken maar de tollende McLaren verrast hem alsnog. Een kapotte voorvleugel is het resultaat. Na een pitstop komt de Ferrari achter Raikkonen op de 18de en laatste plek terug op de baan.
Safety car
De safety car komt meteen naar buiten. Op ronde 4 klaagt George Russell dat Esteban Ocon naar binnen moet. De remmen ban de Renault lijken in brand te staan. Ocon blijft buiten en drie ronden later komt de speciaal voor deze race Ferrari-rood geverfde Mercedes AMG GT R safety car naar binnen.
Herstart
Valtteri Bottas leidt de rollende herstart, maar lijkt tot het allerlaatste moment te wachten om op het gas te gaan om zijn positie te beschermen. Hierdoor ontstaat er verwarring aan de achterkant van het veld.
Achter Kvyat beging George Russell ruimte te creëren om een goede run te kunnen krijgen op de auto's daarvoor. Halverwege het rechte stuk gaan de groene lampen aan om aan te geven dat de herstart onderweg is. Dat betekent echter niet dat het veld al op het gas mag. Russell doet dit wel om het gat weer dicht te rijden en moet vervolgens op de rem voor de mannen voor hem.
Het gevolg van die actie is een gevaarlijk accordeon-effect. De coureurs achter George gaan mee in de veronderstelling dat de race weer onderweg is, maar dan komen ze de nog steeds langzaam rijdende kopgroep tegen. Antonio Giovinazzi wordt opeens geconfronteerd met een langzaam rijdende Kevin Magnussen en klapt vol over de Haas. De Alfa raakt de Williams van Nicholas Latifi in de rechterflank en klapt linksaf de muur in.
Vlak achter Govinazzi rijdt Carlos Sainz. Voor hem is er geen enkele waarschuwing. De McLaren knalt vol onder de Alfa Romeo die als gevolg van het contact met Magnussen die lucht in vliegt. Ook Sainz eindigt in de muur aan de linkerkant. Het rechte stuk ligt vol gehavende auto's losse onderdelen en duizenden carbonsplinters. Het puin resulteert in de rode vlag, de tweede in twee weekenden.
Rode vlag
Romain Grosjean reed vlak achter de enorme klapper en is meteen zeer vocaal over de teamradio. De Fransman vermoedt dat het aan degene die de herstart leidde lag en besluit met "Are they trying to kill us?".
Terwijl de overgebleven wagens de pits in trekken komt Max Verstappen bij de microfoon van Sky Sports om het een en ander uit te leggen. Max denkt dat zijn vermogensverlies vergelijkbaar was met de problemen die hij had op Monza. Over de crash is hij vrij kort: hij had de auto toch niet aan de finish kunnen brengen. Zonder de extra power was het volgens hem onvermijdelijk dat het mis zou gaan met inhaalacties van snellere auto's achter hem.
Net zoals op Monza beginnen de overgebleven teams met bandenwissels en reparaties, die onder een rode vlag situatie gewoon toegestaan zijn. Renault maakt van de gelegenheid dankbaar gebruik door de smeltende achterremmen van Esteban Ocon te vervangen. Er is echter al teveel schade aangericht door de hitte en Ocon moet opgeven. George Russel mag hierdoor op de 10de plek starten. Voor het eerst dit jaar staat in Williams binnen de top 10 op de grid.
De volgorde is op dat moment: Bottas, Hamilton, Leclerc, Albon, Stroll, Ricciardo, Perez, Norris, Kvyat, Russell, Raikkonen, Vettel, Grosjean. Als gevolg van de chaos heeft die laatste op dat moment de snelste ronde te pakken.
Tweede start
Net zoals op Monza wordt er op Mugello gebruik gemaakt van de dit jaar nieuwe regel dat na een rode vlag een tweede race start vanaf de grid volgt, in plaats van de eerder gebruikelijke rollende start. Gezien het incident bij de herstart is dat misschien wel de beste aanpak.
Er komt een hoop rook van de voorremmen van Lewis Hamilton, maar het lijkt de Brit niet te deren. Hij blokt een stormende Charles Leclerc en pakt na een lange slipstream-fase buitenom in de eerste bocht zijn teamgenoot voor de leiding. Daarachter verprutst Albon zijn start en valt terug naar de zevende plek achter Stroll, Perez en Ricciardo. Kimi Raikkonen dringt op zijn beurt George Russell de top 10 uit en Romain Grosjean moet Sebastian Vettel voor zich laten.
Mercedes is weer terug
Na twee ronden zit Charles Leclerc al op zes seconden van de leiding. De Mercedessen maken maximaal gebruik van de gratis bandenwissel tijdens de rode vlag en lopen op Medium Pirelli's weg met de race. Daniel Ricciardo brengt een beetje spanning in de al snel saai wordende race door Sergio Perez te verwijzen naar de zesde plek met behulp van DRS.
Het strompelende paard
De matige pace van de Ferrari komt al snel weer naar voren wanneer Lance Stroll in de eerste bocht aan Leclerc voorbij probeert te steken. De Monegask is echter goed wakker en verdedigt hard tegen de Racing Point. Alex Albon begint ook aan te dringen bij Sergio Perez maar klaagt al snel dat hij niet genoeg vermogen heeft. Het verbod op het veranderen van engine modes maakt het opschroeven van de Honda V6 echter onmogelijk.
Stroll probeert het op hetzelfde punt weer bij Leclerc op ronde 18 en zeilt buitenom langs de Ferrari. Albon doet een vergelijkbaar trucje bij Perez en gaat naar P6. Een ronde later verwijst de Renault van Daniel Ricciardo de Ferrari naar de vijfde plek. Weer een ronde later komt ook Alex Albon voorbij in de aanloop naar bocht 1. Niet veel later is ook Sergio Perez te sterk voor Leclerc.
Met Lando Norris in aantocht vraagt Charles als eerste van het veld om een pitstop. Na wat gesteggel over de radio met het team wordt het "Plan C": Leclerc naar Hard. De stop brengt Sebastian Vettel naar P10, maar de Duitser zit op de een of andere manier klem achter de Williams van George Russell. Leclerc valt terug naar de dertiende en laatste plek.
Pitstops
Terwijl Lewis Hamilton begint te klagen over de banden geeft George Russell Sebastian Vettel het nakijken. De Williams trekt een gat van 3,2 seconden naar de Ferrari van de viervouwig wereldkampioen. Lando Norris krijgt te horen dat McLaren een undercut wil gaan doen op Perez. Valtteri Bottas vertelt zijn team dat hij de tegengestelde strategie ten opzichte van Hamilton wil.
Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen, Sergio Perez, Sebastian Vettel en Daniil Kvyat komen achter elkaar binnen om van de Softs af te komen. Bij Alfa Romeo valt de stop compleet in het water omdat een van de lichten in de pit niet op groen gaat. De man met de krik aan de achterkant laat de auto niet vallen, terwijl Kimi al gas een het geven is om weg te komen. Een komisch gezicht: de Alfa spint zijn wielen in de lucht en Raikkonen begint meteen te vloeken over de radio.
Ronde 32: Valtteri Bottas komt binnen en krijgt Hard banden mee. De Fin krijgt daarmee de undercut op Hamilton. Lewis plaatst vraagtekens bij de beslissing aangezien zijn banden prima zijn, maar zijn engineer legt uit dat de stop nodig was uit veiligheidsoverwegingen. Hamilton komt een ronde later binnen en pakt ook een set Hards, wat keihard tegen de wensen van Bottas ingaat. Alex Albon komt naar binnen voor een snelle stop naar de Mediums en komt op P5 weer de baan op.
Met nog 25 ronden te gaan is de volgorde Hamilton, Bottas, Ricciardo, Stroll, Albon, Perez, Norris, Leclerc, Kvyat, Russell, Vettel, Grosjean, Raikkonen.
Bandenmanagement
Met Daniel Ricciardo op podiumkoers lijkt voor Renault-teambaas Cyril Abiteboul de weddenschap met de goedlachse Australier te moeten honoreren. Bij Sky Sports beginnen ze al te zoeken naar een tattooshop in de buurt van Mugello. Ondertussen maakt Kimi Raikkonen korte metten met Romain Grosjean.
Valtteri Bottas pakt de snelste ronde en Daniel Ricciardo krijgt te horen dat hij het wel rustig aan mag doen. Daniel zegt dat het wel harder kan, maar het team vindt het veiligstellen van een podium belangrijker dan het gat met de Mercedessen te verkleinen. Bottas wordt op dat moment weer eens op een zijspoor gezet. Mercedes is bang dat de linker voorband kapot zal gaan en vraagt Valtteri om zijn stint te managen. Hij moet immers een ronde langer met de banden doen dan zijn teamgenoot.
Op ronde 38 komt Charles Leclerc voor de tweede keer binnen voor een set Mediums. De Ferrari vreet banden: de Hards gingen slechts 17 ronden mee. Als gevolg van de stop rijden de twee Ferraris in formatie met P10 voor Vettel en Leclerc er vlak achter.
Silverstone II
Bij Mercedes beginnen ze steeds meer te twijfelen aan de duurzaamheid van de banden. Net als Silverstone zit Mugello vol met snelle bochten die flinke krachten op de banden uitoefenen. Als de auto met het meeste downforce van allemaal is de Mercedes W11 hier extra gevoelig voor.
Hamilton en Bottas krijgen de instructie om van de kerbs af te blijven om de banden te ontzien. Valtteri Bottas reageert door te dromen over een safety car. Lewis merkt op dat van de kerbs afblijven veel langzamer is. Het team benadrukt dat het voor beide auto's geldt: de eerste set van Bottas was compleet op. Intussen noteert Alex Albon de snelste raceronde.
Tweede safety car
Terwijl Albon jaagt op Sergio Perez en Leclerc aanklopt bij Vettel zien we opeens een wolk van stof. Lance Stroll is bij de Arabiate 2 hard de muur ingegaan. Bottas' gedroomde safety car arriveert kort daarna. Iedereen maakt van de gelegenheid gebruik om een gratis pitstop te nemen.
Stroll's hevige crash is het resultaat van een flinke klapband. In tegenstelling tot de Mercedes-coureurs reed de jonge Canadees vol over de kerbs aan de buitenkant, wat de linker achterband blijkbaar fataal werd. De waarschuwing van de Mercedes-pitmuur bleken gegrond.
Tweede rode vlag
Net zoals vorige week is de schade aan de bandenstapel te groot om door te gaan met de race. Met nog 13 ronden te gaan wordt de wedstrijd voor het eerst sinds de verregende Braziliaanse Grand Prix in 2016 voor de tweede keer onderbroken mer een rode vlag. Het veld trekt opnieuw de pits in om te wachten op de derde start vanaf de grid.
De volgorde is op dat moment: Hamilton, Bottas, Ricciardo, Albon, Perez, Norris, Kvyat, Leclerc, Russell, Vettel, Raikkonen, Grosjean. Leclerc is de enige in dat rijtje die niet binnengekomen is.
Terwijl de marshals de compleet vernielde Racing Point van de baan proberen te takelen is er opeens paniek. De gloeiend hete power unit vliegt in de fik en de berging moet worden gestaakt om de boel te blussen. De auto smeult onder het toeziend oog van de marshals vrolijk verder, maar het gevaar lijkt geweken.
Kimi Raikkonen krijgt tegen het einde van de rode vlag periode nog even een under investigation aan zijn broek. De Fin sloeg op het allerlaatste moment over het puntstuk af naar de pits toen hij doorkreeg dat Lance Stroll gecrasht was. "Unsafe pit entry" luidt de aantijging
Derde race start
Met de tweede start in het achterhoofd lijkt Valtteri Bottas de beste kaarten te hebben voor de slotfase. Net zoals Hamilton zou hij de slipstream van zijn teamgenoot kunnen gebruiken om de leiding te pakken. De angst over slijtende banden is met de pitstops en nog dertien ronden te gaan compleet verdwenen. De ongehoorde derde race start zal de aanloop zijn voor een pure sprint race op Soft banden.
Daniel Ricciardo heeft een geweldige start en verschalkt Valtteri Bottas voor de tweede plek. Hamilton komt clean weg en behoudt de leiding. Alexander Albon pakt drie bochten later Sergio Perez voor de vierde plek en is al snel vlak achter de Mercedes van Bottas. De Mercedes is echter te sterk voor de Renault en komt een ronde later buitenom in de eerste bocht weer langs Ricciardo. De Australier verdedigt niet en focust zich op het behouden van de derde plek, Albon heeft andere plannen.
Slotfase
Kimi Raikkonen krijgt te horen dat de stewards hem een 5 second penalty hebben gegeven voor de unsafe pit entry. De Fin rijdt op dat moment voor Charles Leclerc op P8. Met acht ronden te gaan kan Cyril Abiteboul opgelucht ademhalen. Alex Alcon vliegt buitenom in de eerste bocht langs Daniel Ricciardo. Geen podium voor Renault in het laatste jaar voor de fabrikant en geen tattoo voor Cyril.
Albon is nog niet klaar. De Thai heeft flink wat snelheid over en gaat op jacht naar Valtteri Bottas. Hamilton is ondertussen een seconde per ronde sneller dan zijn teamgenoot en gaat soeverein aan de leiding. Bottas heeft het moeilijk en ziet de Red Bull groter worden in zijn spiegels. Valtteri herpakt zich echter en pakt de snelste ronde. Het gat met Hamilton is een paar ronden later maar 1,6 seconden.
George Russel is op dat moment 11de en haakt aan bij Sebastian Vettel. De Duitser gaat door het stof om voor de Williams te blijven, die al snel binnen DRS van de Ferrari komt. Met Kimi Raikkonen's 5 seconden penalty in het achterhoofd heeft Russell een goede kans om zijn eerste punt in de Formule 1 te scoren. Het team probeert George aan te moedigen maar de jonge Brit schreeuwt over de radio dat ze hem met rust moeten laten.
Finish
Ondanks de pogingen van Valtteri Bottas om Hamilton bij te halen trekt Lewis een gat van 2,5 seconden en scoort zo zijn negentigste overwinning. Alexander Albon kan ook geen vuist maken en komt als derde over de streep voor zijn allereerste en langverwachte podium. Albon is daarmee de eerste Thai ooit die een podium scoort in de Formule 1 en versterkt zijn eerder wankele positie binnen Red Bull Racing.
De top vijf wordt aangevuld door Daniel Ricciardo en Sergio Perez. Lando Norris en Danill Kvyat volgen op gepast afstand en Charles Leclerc mag de achtste plek noteren met dank aan Kimi Raikkonen's penalty. De Fin heeft met het mes in de tanden gereden en eindigt als negende voor Sebastian Vettel. George Russell pakt zijn beste resultaat ooit met P11, net buiten de punten. Romain Grosjean eindigt de knotsgekke race als twaalfde en laatste.
Nabeschouwing
Gezien de hectiek van de afgelopen race en de layout van Mugello hadden wij dit resultaat totaal niet verwacht. De oldschool baan had voor veel coureurs nadelige gevolgen en bracht ons wederom een van de meest enerverende races van de laatste tijd. Misschien is het opnieuw geopperde plan om sprint races te organiseren toch niet zo'n slecht idee.
De chaos die racen in Italie dit jaar met zich mee lijkt te brengen doet ons nu al uitkijken naar Imola. Helaas is het eerst tijd voor de dodelijk saaie parkeerplaats van Sochi voor de Grand Prix van Rusland. Daar zullen we wel weer een normale race krijgen, toch?
- Marcedes-AMG Petronas F1