Brawn: 'Reverse grid races worden weer overwogen'

Naar aanleiding van de herstart op Monza heeft F1 Sporting Directer Ross Brawn het idee om reverse grid sprint races te houden weer naar voren gebracht. Mercedes is echter weinig enthousiast.

Brawn: 'Reverse grid races worden weer overwogen'

In zijn vaste column op f1.com prijst Ross Brawn het idee van reverse grid races opnieuw aan. De Brit verwijst daarbij naar de spannende slotfase van de Grand Prix van Italie afgelopen weekend, waarbij de Mercedessen om verschillende redenen hun dominantie niet konden vasthouden. Met de Schwarzpfeilen ver achterin het veld en een ploeterende Max Verstappen die uiteindelijk uitviel liep de tweede helft van de race uit op een spektakelstuk.

Brawn ziet die situatie zich graag herhalen: "Monza was een kandidaat voor een reverse grid sprint race toen we overwogen om dat format dit jaar te testen. Helaas konden we daar niet mee verder gaan, maar het concept is nog steeds iets waar wij en de FIA in de komende maanden mee willen werken en zullen bespreken met de teams voor volgend jaar. We vinden dat deze race heeft laten zien hoe spannend een opgeschudde grid kan zijn en omdat de auto's volgend jaar hetzelfde blijven kunnen onze fans een vergelijkbaar drama verwachten."

Mercedes

Vooral Mercedes liet zien slecht om te kunnen gaan met de chaos van Monza. Als voormalig teambaas van de Duits-Engelse formatie is dat Ross niet ontgaan: "Met een reverse grid sprint race moeten de teams hun auto's natuurlijk anders afstellen. Op dit moment stelt Mercedes hun auto's af op het halen van de snelste ronde om dan vanaf de kop van het veld de race te controleren. Als ze weten dat ze moeten inhalen zullen ze die aanpak moeten veranderen."

Het mag geen verrassing zijn dat juist Mercedes geen zin heeft in het plan. Toto Wolff liet al in juni zijn mening optekenen over de plannen: "Ik vind dat de Formule 1 moet werken op basis van hoe goed je bent. De beste man in de beste machine wint; we hebben geen gimmicks nodig om het veld op de kop te zetten en meer spannende races te creëren. Ik weet ook van de toerwagenracerij dat [reverse grids] strategieën mogelijk maken waarbij je de ene race opoffert voor de andere. Bijvoorbeeld door expres de auto aan de kant te zetten in een hoofdrace zodat je pole position krijgt voor de sprint race het weekend erop. Een snelle auto zou dan makkelijk de sprint race kunnen winnen en pole pakken voor de hoofdrace."

Unanimiteit

Onder de huidige regels zal het door de instelling van Mercedes niet mogelijk zijn om dit seizoen de reverse grid te proberen. De Concorde Agreement, de overeenkomst tussen de FIA, rechtenhouder Liberty Media en de teams, vergt namelijk unanimiteit bij het maken van beslissingen. Mercedes kan dus op zichzelf de plannen blokkeren.

De nieuwe Concorde Agreement die getekend werd op 19 augustus brengt daar echter verandering in. Vanaf volgend seizoen krijgen de drie partijen elk 10 stemmen, waardoor er een meer democratisch systeem ontstaat waar beslissingen worden genomen op basis van een meerderheid van stemmen in plaats van absolute instemming.

Aangezien Mercedes over het algemeen op weinig sympathie kan rekenen vanuit de rest van de paddock, kan het nog wel eens zijn dat Toto's bezwaren weggestemd worden. Ross Brawn blijft politiek: "We zullen nieuwe formats blijven evalueren met het doel om de show te verbeteren met behoud van het DNA van de Formule 1."

Nieuws
  • McLaren