Wolff: 'Zet verdomme een rood licht op pit entry!'

In een post-race interview heeft Mercedes-teamchef Toto Wolff zich geïrriteerd uitgelaten over situatie die leidde tot de penalty die Lewis Hamilton de overwinning kostte. Volgens hem ligt het probleem vooral bij de wedstrijdleiding.

Wolff: 'Zet verdomme een rood licht op pit entry!'

Lewis Hamilton leek op Monza zoals vanouds weer onbedreigd weg te lopen met de overwinning in de Grand Prix van Italie. Een slechte start voor teamgenoot Valtteri Bottas en een heftig gevecht in het middenveld gaven de Brit de kans om in korte tijd een flink gat te slaan. De race kwam echter in ronde 19 compleet op z'n kop te staan.

Nadat de Haas van Kevin Magnussen bij de ingang van de pits stil kwam te staan riep de wedstrijdleiding in korte tijd een safety car-situatie uit. Om de marshals die met de Haas bezig waren te beschermen werd bovendien de pitsstraat op slot gezet. De melding hiervan leek echter te laat te komen voor Hamilton, die alsnog zijn banden liet wisselen. Ook de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi kwam binnen, maar de rest van het veld reed de pits voorbij.

Beide mannen moesten de fout bekopen met een 10 seconden stop and go penalty voor het binnenrijden van de pits terwijl deze dicht was. Voor Hamilton was hierdoor de overwinning verspeeld.

Overhaaste beslissingen

Volgens teambaas Toto Wolff ligt de schuldvraag niet zozeer bij Mercedes. De boomlange Oostenrijker doet zijn beklag over de haastige manier waarop de beslissing om de safety car naar buiten te brengen en de pits te sluiten genomen werd.

Wolff: "Het was een hele vreemde serie van gebeurtenissen. Er stond een auto stil aan de rechterkant met een enkele gele vlag en tien seconden later werd de safety car ingezet. Zeer ongewoon. Normaal wordt de safety car ingezet als er een F1 auto in duizend Lego-stukjes ligt in een bocht, maar dat was niet het geval. Ze hadden hem makkelijk terug kunnen duwen. Of je zet in zo'n situatie een virtual safety car in. Dus een safety car werd ingezet - ik weet niet waarom - en op hetzelfde moment werd de pitsstraat gesloten."

Pit Lane Closed?!

Door de overhaaste handelingen en gebrekkige communicatie van de wedstrijdleiding was het volgens Wolff te lang onduidelijk voor het team wat er gebeurd was: "We wisten niet dat de pisstraat gesloten was. We waren allemaal aan het concentreren op de stop, de monteurs gingen naar buiten en alle engineers keken de pitsstraat in. Toen zag een van onze engineers in de fabriek op pagina vier van het FIA communicatie-systeem dat er 'Pit Lane Closed' stond. Wij zien de oranje kruizen buiten niet, er was geen rode lamp zichtbaar."

De rode lamp

Lewis Hamilton valt volgens Toto Wolff ook niets te verwijten: "Die gele en oranje kruizen op de exit [van Parabolica], flitsen niet. Als coureur zie je de auto rechts, je gaat net de pits in en je ziet ze niet."

Het is volgens Wolff dus hoog tijd dat er wat verandert aan de pitsstraat van de Temple of Speed: "Ik denk dat die aparte kruizen aan de buitenkant [van Parabolica] op de eerste plaats rood moeten zijn. Misschien moeten ze knipperen, want de coureur heeft zijn gedachten al bij de pitstop. En zet op de pit lane entry - zoals we verdomme al 50 jaar hebben - een lamp die rood is! Als er dan aan coureur aankomt zegt hij 'er brandt een rode lamp' en dan komt ie niet binnen. Waarom maken ze het zo moeilijk als het zo makkelijk kan?"

Nieuws
  • Mercedes-Benz