Of de vorige A1 je kon bekoren of niet hangt af van je smaak. Onderscheidend was 'ie in ieder geval wel, met zijn ronde vormen. Voor de tweede generatie maakte het schattige bolhoedje plaats voor de bekende scherpe Audi-lijnen, op de foto's zien we dat de designers er zelfs een Quattro-brievenbusje ingetekend hebben als throwback naar de vijfcilinder uit de jaren '80.
Als gezegd, de diesels blijven ook bij Audi in het schap voor de grotere modellen, de A1 heeft louter TFSI-motoren. Bij de marktintroductie in november zijn dit:
- 1.0 TFSI: 95 pk/116 pk
- 1.5 TFSI: 150 pk
- 2.0 TFSI: 200 pk
Kortom: aan vermogen geen gebrek bij de A1, zo lang je je knip maar trekt. De auto groeide weliswaar met 6 cm tot iets over de 4 meter, maar de 150 pk sterke TSI Evo (verkrijgbaar in alles tot en met de Arteon) en al helemaal de 200 pk sterke tweeliter zijn nog steeds bijzonder potente blokken voor een auto van dit formaat. Ook dit is een manier om je van de meer doorsnee-concurrenten te onderscheiden. Schakelen gaat met een zesbak of een 7-traps DSG.
Zoals iedere slimme automaker (hoi, Fiat en MINI!) snapt Audi dat je anno 2018 flink moet kunnen personaliseren. Dit mes snijdt aan twee kanten: de klant is blij en kan elke dag zijn/haar Instagram volpompen met hippe carfies, en Audi is blij, want op opties maak je een leuke marge. De A1 leent veel kleuren- en interieurcombinaties van de hippe Q2-broer. Audi heeft voor zijn kleinste overigens meteen de immense C-stijl van de Q2 geleend.
Om de sportiviteit te onderstrepen zijn er wielmaten tot en met 18 inch verkrijgbaar, luxisten kunnen onder andere het 8,8" aanraakscherm uit de A6 t/m A8 op de optielijst aanvinken.
De nieuwe A1 - maten: 4,03 x 1,74 x 1,41 meter - wordt door Seat in Spanje gebouwd, hij vervangt er de Q3 die naar Hongarije vertrekt. De fabriek in Brussel, waar de vorige generatie A1 van de band rolde, gaat zich toeleggen op de e-tron. Prijzen van de A1 worden later bekendgemaakt.