Audi vergroot actieradius duurste e-tron

Nog geen jaar na het uitkomen van de eerste modellen heeft Audi zijn e-tron 55 quattro geoptimaliseerd. Het resultaat: 25 km meer bereik in de WLTP-cyclus. De belangrijkste vraag beantwoordt Audi echter niet.

Audi e-tron

Het mooie - en fluïde - aan elektrische auto's, is dat je ze continu doorontwikkelt. In tegenstelling tot traditionele auto's, die hun updates doorgaans elke vier jaar krijgen, zijn de mogelijkheden bij elektrische auto's veel groter. Met name via software-optimalisaties, maar ook de hardware kan aangepakt worden. Audi doet het laatste bij de e-tron, met als gevolg een bereik tot 436 km in de WLTP-cyclus. Dit was 417 km, en aangezien de uitkomst van '436-417' volgens Audi '25' is, melden de Duitsers trots dat de e-tron fünfundzwanzig Kilometer weiter kommt, ja. Tot zover de vermaarde Duitse precisie. Of wacht, dat waren Zwitsers. Nevermind.

Verbeteringen

De ingenieurs voerden verbeteringen door aan de koeling, en installeerden een nieuw type 'wheel brake'. Met dit exemplaar blijft er bij deceleratie minder draaimoment aan de wielen over (residual brake torque). In gewoon Nederlands: de e-tron kan nu langer 'uitrollen'. Ook werd de aandrijflijn geoptimaliseerd, én de netto-capaciteit van de batterij verhoogd. Fabrikanten gebruiken in hun promotiemateriaal altijd de bruto-capaciteit, maar door overdrachtsverliezen en schakelingen gaat er altijd wat capaciteit verloren. In het geval van de e-tron is de brutocapaciteit 95 kWh, waarvan in de toekomst netto 86,5 kWh overblijft. De e-tron 50 blijft zoals hij was, en daarmee wordt het gat tussen beide modellen groter.

Audi meldt: All newly produced models will benefit from the technical upgrade. Nu vraagt u zich wellicht af: 'hoe zit het met alle early adopters, die dit jaar een e-tron aanschaften, en nu een model hebben dat minder ver komt dan het geüpgrade model?' Dat is een goede vraag. Het zou Audi sieren om hen bij de volgende garagebeurt een upgrade te geven, als dank voor hun vroege vertrouwen. Te meer omdat de prijs van de nieuwe e-tron niet wijzigt. Maar we betwijfelen of dit gaat gebeuren. Vooral omdat er nieuwe onderdelen voor nodig zijn. Ga er dus maar vanuit dat dit de prijs is die u betaalt om als eerste nieuwe spulletjes te hebben.