Ford presenteert Fiesta ST op stelten

Ford heeft vandaag de sportieve Puma ST gepresenteerd. Met de 200 pk SUV zegt het merk nieuwe standaarden van wendbaarheid gezet te hebben.

Ford presenteert Fiesta ST op stelten

Ford komt vandaag op de proppen met de eerste 'performance SUV' van het merk. Met de Puma ST willen ze inbreken bij een markt die eigenlijk niet bestaat. De ST-versie moet de praktische eigenschappen van de Puma gaan combineren met sportief rijgedrag en goede prestaties.

Hoger zwaartepunt

Een 'sportieve SUV' is natuurlijk een beetje een tegenstrijdig concept. Ondanks hun enthousiasme moet Ford dan ook toegeven dat de Puma ST een hoger zwaartepunt heeft dan de Fiesta ST waarvan hij is afgeleid. Dat betekent dat er een hoop meer aanpassingen nodig zijn om de auto qua rijgedrag in de buurt te krijgen van de veelgeprezen Fiesta.

Ford heeft daarom torsiestaven gemonteerd die 40% stijver zijn dan die van de Fiesta. Ook de stabilisatorstangen werden voor en achter vergroot. Vergeleken met de standaard Puma heeft de ST verder 25 procent snellere besturing en 17 procent grotere remmen. Samen met speciaal per wiel afgestelde "force vectoring-veren" moet het pakket aan aanpassingen de Puma ST helpen 'de wendbaarheid van een SUV opnieuw te definiëren'.

Driecilinder

Ford heeft geen overbodige moeite gedaan en heeft de Puma ST voorzien van de bekende 1,5 liter driecilinder turbomotor uit de Fiesta ST. Het vermogen is ondanks het hogere gewicht van de Puma ongewijzigd: 200 pk. Voorheen was de sterkste variant de mild hybride met een eenliter driepitter en een systeemvermogen van 155 pk. Dankzij het extra vermogen sprint de Puma ST in 6,7 seconden naar de honderd, 2,1 seconden sneller dan de hybride versie, maar twee tienden langzamer dan de Fiesta.

Voor extra tractie bij de sprint biedt Ford naast het torque-vectoring systeem een mechanisch Quaife-sperdifferentieel aan. Met een maximaal koppel van 320 Nm op de voorwielen is dat waarschijnlijk geen luxe. Een herziene voorbumper met een van de racerij afgeleide splitter produceert volgens Ford nog eens tachtig procent meer downforce op de vooras om de compacte SUV aan de grond te houden. Ondanks al die aerodynamica ligt de topsnelheid op 220 kilometer per uur, 12 kilometer per uur langzamer dan de Fiesta.

Het is echter niet alleen maar performance bij Ford: wanneer nodig kan een enkele cilinder uitgeschakeld worden om brandstof te besparen. De ST is alleen leverbaar met een handgeschakelde zesbak.

Driving modes

Voor het eerst op een ST-model biedt Ford de mogelijkheid om de auto af te stellen aan de hand van verschillende driving modes. De klant heeft de keuze uit Normal, Eco, Sport en zelfs een Track-stand. In Normal past de auto zich aan naar het dagelijks rijgedrag van de bestuurder. De Eco-stand is vanzelfsprekend gericht op minimaal brandstofverbruik.

In Sport gaat het motormanagement, het gaspedaal en de besturing op scherp en opent zich in de uitlaat een Active Noise Control-klep voor een hardere driecilinderbrom. Als laatste hebben we om de een of andere reden een Track-mode op een kleine crossover. De auto wordt dan nog scherper en de stabiliteitscontrole wordt op een laag pitje gezet 'om de hoogste snelheid en de snelste rondetijd' te bereiken, aldus het persbericht.

Nieuwe niche

Met al die leuke feitjes in het achterhoofd rest alleen de vraag: wie koopt zoiets? De Puma ST is op alle fronten weinig meer dan een opgeblazen Fiesta ST op stelten. De auto zal waarschijnlijk scherper sturen dan elke andere compacte SUV door die roots, maar wie koopt een compacte SUV om hard te gaan op een landweggetje?

Het mag dus geen verrassing heten dat de Puma ST op dit moment een van de weinigen is in zijn klasse. Met een vanafprijs van €40.725 schurkt de Ford akelig dicht tegen de meer premium Mini Countryman Cooper S aan, die €43.320 moet opbrengen. Naast de Mini zijn alleen de extreme Volkswagen T-Roc R en CUPRA Ateca op de markt, met 100 pk extra en een basisprijs van respectievelijk €54.515 en €62.277. Zo te zien heeft Ford dus weer een nieuwe nichemarkt te pakken.