Ford zet Fiesta en Focus onder stroom: 155 pk

Ook Fords toekomst is elektrisch, of op zijn minst geëlektrificeerd. De automaker heeft aangekondigd al zijn modellen onder stroom te zetten, en trapt bij deze aankondiging af met een hybride Focus en Fiesta.

De Fiesta en Focus, in Nederland goed voor meer dan 82% van Fords totale verkopen (ja, de mix is wel eens beter geweest..), komen er als 1.0 Ecoboost met een mild-hybride systeem. De driecilinder wordt gekoppeld aan een riemaangedreven startmotor/generator, die is gekoppeld aan een 48 volt li-ion accu. Het systeem, dat we overal in de autowereld zien opduiken, pakt de auto op lagere toeren op, waardoor de turbo zich meer op de hogere toerenregionen kan concentreren. Het voordeel van het systeem is dat je geen stekkers nodig hebt, en relatief weinig extra componenten, zoals een zwaar en ruimtevretend accupack. In dit specifieke geval kon Ford de compressieverhouding verlagen en een grotere turbo monteren. De generator levert zo'n 50 Nm extra.

De mild-hybride Fiesta en Focus komen op 155 pk uit, en hebben een opgegeven verbruik van respectievelijk 4,9 en 4,7 liter/100 km (uitstoot: 112/106 gram CO2) gram. Zoals het Ford betaamt komt de auto pas over een jaar, de introductie staat voor begin 2020 gepland. Dat geeft de Amerikanen volop de tijd om tussendoor nog met extra details - zoals de prestaties - te komen. .

Op een van Fords bekende Go Further-evenementen, dat dit keer in het teken stond van elektrificatie, werden zestien geëlektrificeerde modellen aangekondigd, onder de nieuwe noemer Ford Hybrid. Dit kan zowel met als zonder stekker zijn: zo werden bijvoorbeeld de nieuwe Kuga en een Explorer-SUV als PHEV aangekondigd, en de volumemodellen hierboven als mild-hybride. De Kuga komt er daarnaast ook als mild-hybride (geen accupack) en hybride (klein accupack).

Verder komt Ford in 2020 met de Mach 1, een op de Ford Mustang geïnspireerde, volledig elektrische SUV met een bereik van 600 km. Ook is er een volledig elektrische Transit in de maak: deze verschijnt in 2021. Tot slot toonde de fabrikant ook een glimp van de Puma, een kleine te verschijnen Crossover. Kinderen van de jaren '90 zullen de Puma vooral nog kennen als de kleine sportieve coupé op basis van de Fiesta, die onder de Cougar geplaatst was. Maar met coupés maak je geen volume, daarom wordt de Puma nu een SUV.