Volkswagen geeft T-Roc R 300 pk

Om te vieren dat de Volkswagen T-Roc best wel een succes is, heeft VW de auto even langs de R-afdeling gestuurd. Deze stak hem wat peper in de uitlaat en gaf hem sportievere looks en rolde hem naar buiten als de T-Roc R.

De heren (m/v) bij Volkswagen R weten vrij goed wat ze moeten doen als moederbedrijf Volkswagen AG bij hen aanklopt met een nieuw model dat ze onderhanden moeten nemen. Ze kwamen immers met de Golf R32 die iedereen wel is bijgebleven. Nu zette de afdeling de tanden in de crossover van het merk: de T-Roc, met resultaten die zeker niet teleurstellen.

De hoogpotige VW heeft een tweeliter TSI-blokje in het vooronder, maar daaruit wisten de tuners 300 pk en 400 Nm te toveren. Deze is gekoppeld aan een zeventraps DSG met dubbele koppeling en de 4MOTION-vierwielaandrijving. Daarmee ramt de kittige crossover van 0 naar 100 km/u binnen 4,9 seconden en is besloten dat 250 km/u hard genoeg is voor deze R. 

Om het geheel schappelijk op de weg te houden is de T-Roc iets lager op de vering gezet. Daardoor is deze wat stugger en geeft het wat meer feedback aan de coureur achter het stuur. De remmen kregen ook een update naar 17-inch schijven, wat voor een veilig gevoel moet zorgen. Ook is er met de software van de auto gerommeld, want hij heeft een speciale 'race'-modus. Daarmee stuurt de auto nog sportiever en wordt de launch control beschikbaar.

Omdat de R-afdeling niet zomaar auto's aflevert, is de T-Roc R volgeplakt met het R-logo. Zelfs op de sleutel wordt duidelijk gemaakt dat het hier niet gaat om een standaard crossover. Verder valt het natuurlijk op dat de auto sportievere bumpers heeft en dat de velgen een slag groter zijn dan je zou verwachten: 18 inch Spielberg is standaard, 19 inch Pretoria's zijn optioneel.

Ook biedt VW meer opties voor de T-Roc R dan voor het normale model. Er zijn legio koolstofvezel details te bestellen en er kan zelfs een uitlaat uit de handen van Akrapovic gemonteerd worden. Over prijzen en leverdata spreken de Duitsers helaas nog niet. Dat komt omdat het hier nog gaat om een "bijna productieklaar conceptmodel." VW toont de auto op de Autosalon van Genève, dus we horen tegen die tijd ongetwijfeld meer.