Smullen! Mitsubishi UK veilt Heritage Collection

De Britse afdeling van Mitsubishi doet hun collectie van 14 klassiekers en youngtimers van de hand. Daar zitten de nodige snoepjes tussen.

Smullen! Mitsubishi UK veilt Heritage Collection

Je zou het vanwege het tegenwoordig bijna vergeten, maar Mitsubishi heeft toch echt een rijke geschiedenis. Het Japanse merk heeft het de laatste tijd moeilijk dankzij een ongeïnspireerd aanbod van slechts vijf modellen en een totaal gebrek aan charisma. Uiteindelijk moest Mitsubishi zich zelfs noodgedwongen voegen bij de Renault-Nissan Alliance. Bij Mitsubishi UK hebben ze maar al te goed door dat het merk op sterven ligt. In plaats van slaapverwekkende modellen als de ASX en de verschrikkelijke Eclipse Cross te slijten gooit de Britse afdeling veertien modellen op de markt die wel het aangluren waard zijn.

Buitenkans

Voorlopig worden alle auto's worden via Auto Auction UK aangeboden zonder bodemprijs. Er worden zelfs geen verwachte opbrengsten genoemd. Er is dus een goede kans dat je voor weinig geld met een interessant stuk blik thuis kunt komen. Als je kunt leven met het stuur aan de rechterkant natuurlijk. We hebben de tien leukste er even voor je uitgepikt.

1. Colt Lancer 1.4 '74

Deze onschuldig uitziende sedan was een belangrijke auto voor Mitsubishi. Het was namelijk de eerste generatie van de legendarische Lancer-badge. De Colt Lancer figureerde op de stand van het merk tijdens de 1974 British Motor Show. Later werd de auto de allereerste Mitsubishi die in het Verenigd Koninkrijk op kenteken werd gezet. Het 1,4 liter viercilindertje leverde 92 pk, een indrukwekkend getal destijds.

2. Galant 2.0 GTI rally replica '89

Nee, dit is dus geen echte. In 1988 begon Mitsubishi in de Group A-klasse van het WRC met de exotische Galant VR-4. Om de deelname van 'Flying Finn' Pentti Airikkala aan de Lombard Rally te promoten werd in 1989 een doodgewone 2.0 GTI omgebouwd naar een rally replica. De GTI moet het doen zonder turbo, maar brengt zijn 146 pk wel over op alle vier de wielen. Daarbij sturen de achterwielen ook nog eens mee. De auto stond tussen 2003 en 2017 in opslag, maar is sindsdien weer klaargemaakt voor straatgebruik.

3. Starion '88

Mitsubishi's beste sportwagen ooit. Ondanks de het hardnekkige gerucht is Starion niet de Japanse uitspraak van het Engelse 'Stallion'. De naam verwijst naar Arion, een mythisch paard en een ster (Star of Arion). Dit exemplaar uit 1988 heeft de 4G63T geblazen tweeliter onder de kap, de motor die nog decennia dienst zou doen in de Lancer Evo. De motor en turbo zijn recent gereviseerd, dus de auto rijd net zo goed als hij eruit ziet.

4. Lancer Evolution IX MR FQ-360 HKS '08

Een hele mond vol, maar dan weet je wel dat je iets speciaals hebt. De MR FQ-360 HKS was de laatste variant van de Evo IX. Zoals je uit de naam kunt afleiden levert de Evo 360 pk. Dat zijn alleen Engelse bhp's. In Europese termen is dat 371 pk. Tuner HKS ontwierp een speciale uitlaat voor de auto. Er werden slechts 200 exemplaren gebouwd.

5. Colt Galant 2000 GL '74

Deze Colt Galant werd in 1974 geïmporteerd naar de VK om de introductie van Mitsubishi kracht bij te zetten. De auto werd gebruikt als een demonstratie model om de Colt Car Company dealer-franchise mee te promoten. Potentiële Mitsubishi-dealers konden genieten van alle luxe in het 2000 GL topmodel. De Astron-viercilinder leverde maar liefst 115 pk.

6. Lancer Evolution IX Group N '07

Met deze Group N rallywagen werden Guy Wilkes en Phil Pugh Brits rallykampioen in 2007 en 2008. De auto veroverde meerdere eindoverwinningen op zowel gravel als asfaltrally's. De gave Mitsubishi Motorsport kentekenplaat krijg je er echter niet bij. Die verkoopt Mitsubishi UK namelijk los, waarschijnlijk voor meer geld dan de auto zelf.

7. 3000 GT Twin Turbo '92

De vervanger van de Starion werd tot aan de nok toe gevuld met de beste techniek uit de '90's. Twin turbo V6, vierwielaandrijving, vierwielbesturing, adaptieve uitlaat, actieve spoilers voor en achter en elektronisch instelbare vering, het zat allemaal op de 3000 GT. Volgens het herenakkoord tussen de Japanse fabrikanten kwam er op papier 'slechts' 280 pk uit de V6. In werkelijkheid ging het eerder richting de 300 pk. En dat was dan ook wel nodig met een fors leeggewicht van bijna 1.700 kilo. Het exemplaar aangeboden door Mitsubishi UK is als nieuw. Een echte tijdmachine.

8. Lancer Evolution VI Tommi Mäkinen Edition '01

Een iconische special gemaakt ter ere van viervoudig WRC-kampioen Tommi Mäkinen. De Fin zette Mitsubishi op de kaart als rallyspecialisten door tussen 1996 en 1999 alle titels naar binnen te halen. De VI TME kreeg een unieke bodykit, andere wielen, een Momo-stuur en versnellingspook, een veerpootbrug, verlaagde ophanging, een sneller stuurhuis en een titanium turbo mee. Natuurlijk lag het officiële vermogen op 280 pk. De auto heeft iets meer dan 16.000 kilometer op de klok en heeft de handen van Mitsubishi Motors UK nooit verlaten.

9. Jeep CJ-3B '79

In 1953 krabbelde Mitsubishi uit de armoede na de Tweede Wereldoorlog door de Willys Jeep in licentie te gaan bouwen. Die relatie hield het merk in stand tot 1998. Het exemplaar van Mitsubishi UK werd gebouwd in 1979, maar pas vier jaar later in Engeland geregistreerd door de Colt Car Company Het is een van de acht CJ-3B's die zijn weg naar het VK vond. Door het gebruik van eigen motoren moest de motorkap van de Mitsubishi Jeep worden opgehoogd, wat de auto zijn vreemde front geeft.

10. Lancer Evolution X MR FQ-440 '15

Een iets kortere naam dan de IX, maar deze Evo is nog specialer. De FQ-440 MR werd gebouwd om het 40-jarige bestaan van Mitsubishi Motors UK te vieren. Alles werd uit de kast getrokken om de auto de beste Evo aller tijden te maken. De tweeliter turbo levert bijna 450 Europese pk's. De FQ-440 was alleen leverbaar in wit en moest in 2015 £50.000 opbrengen. Er werden slechts 40 exemplaren gemaakt. Opvallend detail: het exemplaar aangeboden door Mitsubishi UK is uitgerust met de Twin Clutch SST zestraps automaat met dubbele koppeling.

Cargasm
  • Mitsubishi UK