De problemen bij Mitsubishi spelen al sinds april van dit jaar. De laatste 25 jaar kon het Japanse concern onopgemerkt zijn brandstofcijfers opvijzelen, door gebruik te maken van niet-goedgekeurde testmethoden (lees: de banden werden wat harder opgepompt om de rolweerstand te verminderen). Daarnaast gebruikte Mitsubishi voor zijn kleine modellen geen harde testdata, maar schattingen.
Slordig? Ja. Misleidend? Jazeker. Was het ook echt een big deal? Een neutrale toeschouwer zou wellicht zeggen 'nee, want op verbruikscijfers kon je toch al niet vertrouwen', maar de autoriteiten nemen de zaak zeer serieus en de gevolgen zijn een grote clusterfuck in het kwadraat.
Mitsubishi verloor in april in een paar dagen meer dan de helft an zijn waarde, en is die klap nog niet te boven gekomen. Ondertussen roken de haaien van Nissan - met duizendpoot Carlos Ghosn voorop - bloed, en kochten voor een fooi een derde van het bedrijf. De afgelopen maanden bleef de koers tobben (grafiek), en begin deze week kwam een nieuwe tegenvaller: het Japanse ministerie van Infrastruuctuur testte 9 Mitsubishi's, waarvan er 8 minder zuinig waren dan geclaimd, gemiddeld met 4,4%. Ook werd bj een elektrische auto gelogen over de range. Nogmaals: een nieuwe i3 haalt volgens de NEDC 300 km, maar niemand kijkt er van op als zijn batterijen na 200 km helemaal leeg zijn. Het verschil is dat hierbij een test strikt wordt gevolgd, en dat Mitsubishi de boel willens en wetens bedotte.
Het uitbreiden van het Japanse sjoemelschandaal was reden genoeg voor de politie om vandaag weer een razzia te houden op de Mitsubishi-burelen, nadat ze er al eerder in april binnenvielen. We voorzien de komende tijd weer veel diep buigende topmannen en sip kijkende medewerkers.