Lotus en Alpine maken samen elektrische sportwagen

Sportwagenbouwers Lotus en Alpine hebben een samenwerkingsverband aangekondigd. De twee merken zullen een elektrische opvolger gaan ontwikkelen voor de populaire A110.

Lotus en Alpine maken samen elektrische sportwagen

Lotus en Alpine slaan de handen ineen. Ondanks de Brexit gaan de Britten en de Fransen samen zaken doen, onder andere bij de ontwikkeling van een elektrische sportwagen. Met een oog op de aankomende restricties op de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren wil Alpine de A110 gaan vervangen met een sportieve EV.

Mini-Evija

De keuze voor Lotus komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf is druk bezig met de eigen elektrische toekomst in de vorm van de 2000 pk sterke Evija hypercar. De technologie die in het ontwerp van die auto gebruikt zal gaan dienen om de nieuwe Alpine een succes te maken. Daarbij wordt er handig gebruik gemaakt van Lotus' expertise op het gebied van lichtgewicht materialen, chassis techniek en afstelling.

Het is niet de eerste keer dat Lotus met een grotere fabrikant in zee gaat. Eerdere succesvolle samenwerkingen met Chrysler (Talbot Lotus Sunbeam), DeLorean en General Motors (Corvette ZR-1, Isuzu Impulse, Opel Lotus Omega) waren ook zeer lucratief.

Complicate, then add electricity

Het lijkt er op dat de traditionele lichtgewicht, pure sportwagen filosofie van Lotus de komende tijd toch aan de kant gezet zal gaan worden. Er is in de na 2030 geplande toekomst geen ruimte meer voor het Lotus zoals we dat nu kennen.

De samenwerking met Alpine en moederbedrijf Groupe Renault is voor het vaak noodlijdende Lotus dus essentieel. Helaas komt er door het enorme gewicht van accupakketten en elektromotoren dan wel weinig terecht van Colin Chapman's oude motto.

Elektrisch
  • Lotus Cars