Lotus test de 2000 pk Evija elektrische hypercar

Lotus heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de elektrische Evija hypercar. In een uitgebreide video laat Director of Vehicle Attributes Gavan Kershaw zien wat de auto kan op Lotus' testcircuit.

Lotus test de 2000 pk Evija elektrische hypercar

De Lotus Evija leeft! Het kleine sportwagenbedrijfje uit Hethel blijkt voor het eerst serieus bezig te zijn met een indrukwekkende elektrische hypercar.

Met het Dany Bahar drama nog vers in het geheugen is dat toch een kleine verrassing. Lotus lijkt daarnaast wel het laatste merk dat zich aan een elektrische auto zou wagen, gezien het bekende mantra "Simplify, then add lightness" van oprichter Colin Chapman.

Een echte Lotus

Ondanks het feit dat elektrische auto's per definitie niet licht en simpel zijn wil Lotus met de Evija bewijzen dat een hypercar op batterijen meer kan dan alleen hard rechtuit. Lotus Director of Vehicle Attributes Gavan Kershaw hamert er in de video dan ook op dat de auto een echte Lotus is.

Driving Modes

De Evija is in te stellen in vijf verschillende Driving Modes:

In Range wordt de auto gelimiteerd naar een schamele 1000 pk en 800 Nm en worden alleen de achterwielen aangedreven om de maximale actieradius te bereiken.

City Mode is vergelijkbaar, maar dient om de gasrespons vriendelijker te maken en het regeneratieve remmen te verminderen zodat je andere weggebruikers niet verrast.

In Tour wisselt de Evija automatisch tussen achterwiel- en vierwielaandrijving en loopt het vermogen op tot 1400 pk. Ook wordt het torque-vectoring systeem geactiveerd om het vermogen op de meest intelligente manier op de weg te brengen.

Sport Mode geeft de bestuurder 1700 pk en 1700 Nm maar biedt daarbij wel de zekerheid van een aantal stabiliteit en tractiecontrole-systemen. Zo kan er genoten worden van het volle vermogen zonder dat het te gevaarlijk wordt.

Met Race Mode wordt het vermogen opgeschroefd naar de volle 2000 pk, staat de torque-vectoring op scherp en wordt er met de druk op de know een DRS-systeem actief, net als in de Formule 1. Verder wordt het chassis zelf aangescherpt om het maximale uit de auto te halen. Het in het midden gemonteerde accupakket moet daarbij helpen.

Presentatie

De Evija wordt deze week tijdens de exclusieve Salon Prive Concours d’Elegance bij UNESCO-werelderfgoed locatie Blenheim Palace gepresenteerd.

Nieuws
  • Lotus
  • Lotus