Elektrische markt wankelt, laadpaalmakers schrappen honderden banen

Twee laadpaalmakers zijn in zwaar vaarwater terecht gekomen. Ze hebben noodgedwongen honderden banen geschrapt.

Een laadpaal voor elektrische auto's. Twee laadpaalmakers hebben serieuze zorgen over de elektrische markt en schrappen honderden banen in Nederland.

Bij twee laadpaalmakers zijn er serieuze zorgen over de markt voor elektrische auto’s. De meest recente is Alfen, gevestigd in Almere. Het gaat niet goed op de markt, zo oordeelt Alfen. De aanbieder van laadpalen in Nederland en omgeving moet daarom de kosten gaan dekken. De beste manier om dat te doen volgens het bedrijf, is het aantal banen verminderen.

Alfen schrapt 15% van de banen. Dat komt neer op ongeveer 150 banen. Het bedrijf hoopt dat vooral te doen door het aantal freelancers te verminderen, maar gedwongen ontslag wordt niet uitgesloten. Alfen wijst ook naar de instabiliteit in de markt van het opslaan van energie.

Het is de tweede aanbieder van laadpalen in een week tijd die banen moet schrappen. EV Box maakte een paar dagen eerder bekend volledig te stoppen. Moederbedrijf ENGIE oordeelde dat het bedrijf niet winstgevend genoeg was. Volgens berekeningen van het Financieel Dagblad heeft EV Box ENGIE sinds 2017 zo’n 800 miljoen euro gekost. Met het sluiten van EV Box gaan bijna 700 banen verloren.

Het risico bestaat dat dit soort ontwikkelingen de markt in een neerwaartse spiraal storten. Het gebrek aan goede - en vooral snelle - oplaadmogelijkheden is voor veel mensen een reden om geen elektrische auto te kopen. In een recente analyse van de elektrische markt in Europa concludeerde onderzoeksautoriteit HERE dat de laadsnelheid in Nederland dramatisch slecht is. En dat terwijl de verkoop van elektrische auto’s in Nederland redelijk stabiel is.