EV-hoop heerst in Zandvoort, maar de industrie snakt naar actie

Autobahn was deze week aanwezig op de EV Experience op het circuit van Zandvoort. Te midden van alle hoopvolle toekomstpraat, heerst er toch ook wat frustratie.

Beelden van de EV Experience op het circuit van Zandvoort

Als het op elektrisch rijden aankomt, dan hebben we de afgelopen tijd het ene na het andere negatieve nieuwsbericht gezien. Verkopen zijn gekelderd, doelstellingen zijn losgelaten, Volkswagen balanceert op het randje van een crisis. Het roept de nodige vragen op over de stand van zaken in de wereld van de elektrische auto’s.

Maar daar is absoluut niets van te merken bij de EV Experience in Zandvoort. Vol plezier staan vertegenwoordigers van ruim 50 verschillende automerken op het gebied dat een maand geleden nog de paddock van de Formule 1 was. Ze staan daar om de wereld te vertellen wat zij allemaal doen aan ontwikkeling voor de elektrische auto. Van raceauto’s tot gezinswagens, van motoren tot SUV’s. Alles komt aan bod.

De hele EV Experience blaakt van het zelfvertrouwen. Hier is geen angst te merken, hier heerst hoop. Hoop voor de toekomst van het elektrisch rijden. Hoop voor het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve technieken. Hoop voor… nou ja, vooral ook voor het verkopen van elektrische auto’s.

De aanwezigen staan ons maar wat graag te woord. Verschillende gloednieuwe auto’s worden onthuld, anderen worden voor het eerst aan het grotere publiek getoond. “Deze maakt straks ook een rondje over het circuit!” klinkt het meer dan eens. En uiteraard zijn het allemaal unieke en innovatieve modellen die het elektrisch rijden gaan vernieuwen, zo verzekeren de woordvoerders ons.

'De politiek moet in actie komen'

Maar achter alle goed geoefende verkooppraatjes en PR presentaties, gaat toch een andere emotie schuil. Misschien niet zozeer angst, maar vooral frustratie. Frustratie over het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse en Europese politiek. “We moeten nu echt met de politiek hier hard op inzetten”, bepleit de persvoorlichter van het evenement, die er meteen aan toevoegt dat hij liever zelf geen politicus wil zijn. Maar dat er snel iets moet gebeuren, dat is volgens hem meer dan duidelijk.

Hij is niet de eerste die dat zegt. Brancheorganisatie ACEA hekelde de Europese Unie deze zomer omdat de EU wel de doelstellingen zou hebben zonder een daadwerkelijk plan om die ook te bereiken. In Nederland deed een coalitie van auto-verenigingen zijn beklag over de plannen van het kabinet. Elektrisch rijden wordt bestraft en de overheid is geen betrouwbare partner, zo stelden zij. Het was volgens de coalitie vooral “jojo-beleid”. Hoewel die woorden niet specifiek worden gebruikt, is in de paddock van Zandvoort hetzelfde gedachtegoed te horen.

De eTerron9 van Maxus. (Bron: Maxus)

“We weten gewoon niet wat de wet over een paar jaar zal zijn”, verzucht een woordvoerder van Maxus. Hij en zijn collega’s hebben enkele minuten eerder formeel de eTerron9 onthuld, een volledig elektrische pick-up truck. Tegenover Autobahn erkent hij dat deze pick-up misschien niet geweldig veel nieuw publiek gaat vinden in Europa, waar men meer houdt van kleinere en compacte auto’s dan de bakbeesten die in Amerika zo geliefd zijn. Maar, zo geeft hij wel aan, deze auto kan de perfecte overstap zijn voor mensen die wel een grotere en sterkere bedrijfswagen nodig hebben en nu nog afhankelijk zijn van de benzine- of dieselmodellen. Als de politiek tenminste een keuze kan maken.

En dat is een gedachte die veel rondzingt op het terrein van de EV Experience. Woordvoerders van verschillende merken – die allemaal anoniem wilden blijven – geven tegenover Autobahn aan dat de onzekerheid frustrerend is. Volgens velen is de markt klaar voor de opkomst van elektrische auto’s en hebben de mensen absoluut behoefte aan deze innovatie. Maar de onzekerheid over wel of geen subsidies, wel of geen accijns op de benzineslurpers, wel of geen hogere belasting op CO2-uitstoot, dat alles maakt het een veel instabielere markt.

De Leapmotor C10. (Bron: Stellantis)

Chinese concurrentie

En dan is er nog de dreiging uit het oosten. In tegenstelling tot vrijwel alle andere markten, en specifiek Europa, heeft China wél volledig ingezet op elektrisch rijden. De elektrische merken zijn daar als paddenstoelen uit de grond geschoten en kijken inmiddels met veel succes ook buiten de Chinese landsgrenzen. In Zandvoort staan deze twee groepen letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar.

Stellantis presenteert bij hun stand de nieuwe Leapmotor C10 zonder schaamte als “de tegenhanger van de concurrentie uit China”. De collega’s van Hyundai zijn wat minder expliciet, maar bij de presentatie van de Inster wordt wel steeds met een half oog naar de overkant gekeken. Daar staat namelijk een importeur van verschillende Chinese merken. Een prijs durven ze nog niet op de Inster te plakken, maar in veel opzichten is het vrij duidelijk met welke rivalen deze auto moet vechten. Het ontwerp is aardig vergelijkbaar met wat er aan de overkant staat. De auto zet ook in op andere aspecten, specifiek het feit dat hij “modulair als een IKEA-kast” is. In andere woorden: je hebt niets anders meer nodig dan deze auto.

De Dongfeng Box. (Bron: Dongfeng)

Maar het vraagstuk van de prijs komt toch weer terug. Bij Stellantis pronken ze dat de C10 onder de 45.000 blijft, maar ook maar net. Wat kan het Chinese merk Dongfeng daar tegenover zetten? Nou, bijvoorbeeld de Box, die net iets kleiner is maar een zeer respectabel bereik heeft en ongeveer de helft minder kost. “Louter positieve reacties”, glundert de CEO als hem naar de eerste ontvangst wordt gevraagd. En je hoeft alleen maar naar de auto te kijken om te snappen waarom: de Box heeft een bijzonder comfortabel interieur, een praktisch uiterlijk, en alle voorzieningen die je kan willen in een stadsauto. Bij rivalen, zowel elektrisch als op benzine, kijk je dan al snel tegen 30.000 euro aan. Deze auto doet het voor 22.000.

Een duidelijker voorbeeld van het contrast tussen de Chinese aanpak en die van de concurrerende landen kun je bijna niet bedenken. Vergelijkbare auto’s bij Stellantis, Hyundai en Dongfeng, maar de een heeft de prijs van een BMW 2-serie en de ander de prijs van een Fiat 500. Het maakt twee dingen pijnlijk duidelijk. 1: China heeft dit beter voor elkaar dan de rest van de wereld. En 2: de mensen op de EV Experience in Zandvoort hebben volledig gelijk dat de politiek met een duidelijk standpunt moet komen.

Autoshows
  • EV Experience - Daan Kalksma