Redacteur Rik Seinen was dit weekend aanwezig op het circuit van Zandvoort voor de kwalificatie van de Formule 1. In dit artikel vertelt hij over zijn beleving tijdens het weekend van de Grand Prix van Nederland.
Als je naar de Grand Prix van Nederland gaat, dan moet je wel een beetje in stijl aan komen zetten. En wat is er nou meer Nederlands dan op de fiets naar een autorace gaan?
Dat was al een ervaring op zich, want langs de fietsroute naar het circuit had fietsmerk Gazelle wat mooie dingen opgezet. Blijkbaar weten veel te veel mensen niet hoe ze een band moeten plakken of hun ketting weer op de fiets moeten zetten. Om die mensen tegemoet te komen had Gazelle allemaal service stations opgezet langs de route naar het circuit. En om het plaatje compleet te maken waren er zelfs speciale bakfietsen opgetuigd als Safety Bikes - verwijzing naar de Safety Car uit de Formule 1 natuurlijk - die pechvogels onderweg konden helpen. De Gazelle fietsen waren zelfs op de baan terug te vinden bij de Driver’s Parade voorafgaand aan de race op zondag.
Steun voor iedereen
Zandvoort wordt door mensen uit het buitenland ook wel eens “de tempel van Verstappen” genoemd. En als je naar het circuit toeloopt, is goed te zien waar dat idee vandaan komt. De lange wandeling langs het strand en de boulevard staat vol met posters van Verstappen, steunbetuigingen aan de thuisheld, en leuzen over de Nederlander. Je zou haast vergeten dat er nog negentien andere coureurs op de baan staan.
Maar eenmaal binnen het circuit is dat wel wezenlijk anders. Ja, het is nog altijd een zee van oranje en van Red Bull-shirts, en Verstappen is de overduidelijke favoriet van het publiek. Maar er is ook enorm veel steun voor de andere coureurs. Groene petjes van Aston Martin doorbreken de oranje stroom, rode shirts van Ferrari duiken meer op hoe dichter je bij de baan komt, en een verrassend aantal Mercedes-vlaggen prijkt boven het publiek. Er waren zelfs mensen met merch van Sauber! En wie wat beter naar de vele oranje shirts kijkt, zal zien dat velen van hen niet van Nederland waren, maar van McLaren.
En op de baan was dat al niet veel anders. George Russell, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Oscar Piastri kregen allemaal meer dan genoeg steunbetuiging uit het publiek. Toen Lando Norris pole position veroverde ging er een luid gejuich op vanaf de tribune. En misschien nog wel het meest opvallend: toen Lewis Hamilton zich slechts als twaalfde kwalificeerde was het publiek niet zuur of vervelend, maar vooral verbaasd. Drie jaar geleden was dat wel heel anders geweest.
De support series
Er waren nog twee andere raceklassen die in actie kwamen dit weekend: de Porsche Supercup en de F1 Academy. Als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat het misschien niet de sterkste competities zijn die de Formule 1 ondersteunen dit jaar. De Formule 2 vind ik persoonlijk een stuk interessanter.
En daarom was het ook erg verfrissend om te zien hoeveel aandacht er toch naar deze twee series uitging. Misschien komt het doordat de toegang toch al bij de kaartjes inzat (we blijven Nederlanders hè, als je er toch al voor betaald hebt…), of misschien komt het doordat de Nederlandse vertegenwoordiging in deze raceklassen erg goed is. Maar de tribunes waren in beide gevallen goed gevuld. Niet zo goed als de F1 misschien, maar dan nog.
Toen de coureurs van de F1 Academy in de Fanzone interviews gaven, werden die ook erg goed bezocht. Het is een wereld van verschil met een paar jaar terug, toen het leek alsof vrouwenparticipatie in de Formule 1 alweer ten dode opgeschreven was voordat het echt op gang kwam.
Regen, regen, wind, en nog eens regen
Tja, en dan het ding dat de hele dag kenmerkte: de regen. Niemand doet regen zoals wij Nederlanders. ‘s Ochtends tijdens de fietstocht was meteen al te merken dat het een natte dag zou worden. Maar het was ook meteen al te merken dat wij Nederlanders ons daar niet door laten kisten. Tientallen, zo niet honderden fietsers reden vrolijk met poncho’s aan door de duinen van Zandvoort op weg naar het circuit, geen spoortje van zorgen of frustratie. Zelfs de harde wind kreeg hen er niet onder. Vrolijk kletsend, lachend en zingend (Max Max Super Max, uiteraard) reden ze onverstoord door naar de racebaan, om daar met poncho en al hun dansje voort te zetten op de tribune.
Zelfs toen ‘s avonds de race van de F1 Academy uitgesteld en uiteindelijk afgelast werd, zaten mensen nog onverstoord op de tribune in hun regenjassen en poncho’s, te dansen en te zingen. Het gaf de teams energie en leidde tot veel vreugde bij de coureurs, die volgens mij liever mee hadden gedaan met het feestje op de tribune dan dat ze in hun auto’s op de baan bleven zitten.
Even snel tussendoor: online grepen veel mensen de gelegenheid aan om vrouwelijke coureurs af te kraken omdat de race verplaatst werd vanwege de regen. Die mensen wil ik er graag op wijzen dat auto’s uit de lagere klassen niet zo goed zijn als de Formule 1-auto’s. Voor de Formule 1 was deze hoeveelheid regen prima geweest, maar een auto uit de lagere klassen had op dat punt net zo goed op ski’s of schaatsen kunnen staan. Elke raceklasse onder de Formule 1 heeft op een bepaald moment wel een race geannuleerd omdat er een klein beetje water op de baan lag, dat is echt niet uniek voor de F1 Academy.
Goed, terug naar de sfeer in Zandvoort dan. Want daar was echt niet aan te tippen. Op de baan gebeurde misschien niet veel meer, maar het bleef nog enorm vol met fans die hoopten dat er toch nog iets zou komen. De regen? Ach, beetje water, daar kunnen we wel tegen toch? De poncho’s gingen niet eens meer aan voor het concert van Davina Michelle daarna of voor een wandelingetje door de rest van de paddock. Nee, wil je de sfeer verpesten in Zandvoort, dan moet je met heel wat beters aan komen zetten dan een beetje regen!
- Porsche Supercup, Maya Weug
- NL Beeld / Proshot