Lotus Evija: 2.000 pk aan elektrische hypercar

Het Britse Lotus heeft zojuist de supercar van de 21ste eeuw onthuld. Deze Evija is volledig elektrisch, heeft indrukwekkende specs, en een minstens even indrukwekkend prijskaartje.

De Evija haalt 2.000 pk uit vier e-motoren, het maximumkoppel bedraagt 1700 Nm of torque. 0-96 km/u gaat in minder dan 3 seconden, en 0-300 km/u in 9 seconden. Het was nog een hele klus om het laatste deel van het Lotus-motto 'simplify, add lightness' te bewerkstelligen, maar Lotus is hier enigszins in geslaagd. Voor een EV dan. De Evija weegt 1.680kg, waarvan zo'n 600 kilo aan batterij. De prijs? Vanaf £1,75 miljoen.

Voor dit geld krijg je een tweezitter met veel koolstofvezel, en een naam die je uitspreekt als 'Elijah' in Elijah Wood, maar dan met een 'V'. Lotus bouwt er 130 exemplaren van, en krijgt hierbij hulp van Volvo's (en Polestars) moederbedrijf Geely., dat sinds 2017 een meerderheidsbelang in Lotus heeft. Alle Evijas hebben dezelfde McLaren-achtige (of Aurora Snow, zo u wilt) gaping in de deuren, en natuurlijk vleugeldeuren. Beeld!