Wut? Lotus maakt al 68 jaar geen winst

Hoe het je als bedrijf lukt om 68 jaar lang geen winst te maken is een raadsel, maar Lotus heeft het antwoord. En ook een oplossing: ze gaan voor de verandering eens geld verdienen dit jaar.

Drie jaar geleden kreeg autobouwer Lotus uit Norfolk het nog voor elkaar om £168 miljoen weg te pissen in een jaar tijd, maar 2016 moet een jaar worden waarin er eens zwarte cijfers gepresenteerd gaan worden. In de drie jaar sinds het megaverlies heeft CEO Jean-Marc Gales er alles aan gedaan om dat niet meer te herhalen. Ze genereren meer omzet door simpelweg meer te produceren. Maar alleen maar meer autootjes in elkaar schroeven is niet genoeg als je kluisdeuren lek zijn, dus ook aan de kostenkant hebben de Engelsen flink gesneden. De overhead is bijvoorbeeld met 40% gedaald, wat voornamelijk komt omdat een kwart van het personeel op straat is gezet.

Nu nog even terug naar het antwoord op de vraag uit de eerste alinea: hoe kan een bedrijf het 68 jaar volhouden zonder winst te maken? Dat deden ze stiekem wel. Lotus verloor op de productie van auto's, maar verdiende geld met hun engineeringafdeling, daardoor bleef het hoofd alsnog boven water. Toch is het knap dat de mannen van Colin Chapman het voor elkaar hebben gekregen om bijna 70 jaar geen geld te verdienen aan hun lichtgewicht autootjes. 

De extra gebouwde auto's verkopen de Britten in Maleisische dienst trouwens voornamelijk in de Verenigde Staten, waar ze flink meer dealers hebben aangetrokken om ze de Evora 400 aan te smeren. Dat lukt prima, er is een wachtlijst met daarop 760 bestelde auto's en ook dat is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen.

En tja, als Lotus al 68 jaar zonder winst kan, wie maakt zich dan nog druk om die paar jaar dat Tesla rode cijfers schrijft?