Foton Motors The Big General is bootleg Ford F-150

Maak kennis met de ruige Amerikaanse pickup uit China. Met The Big General laat Foton zien dat de Chinezen hun kopieerapparaat nog niet kwijt zijn.

Foton Motors The Big General is bootleg Ford F-150

Net als je denkt dat ze het eindelijk door hebben in China, komt Foton Motors aanzetten met de Dia Jiang Jun, vrij vertaal "The Big General". Met deze brutale kopie van Amerika's best verkopende 'auto' grijpt het merk terug naar de kopieerdrift die de beginnende Chinese auto-industrie kenmerkte pakweg tien jaar geleden. The Big General is eigenlijk een concurrent van de kleinere Ford Ranger, maar leent overduidelijk het gezicht van de F-150.

Under the hood

Het midsize-formaat komt terug in het eigenaardige aanbod van motoren. De benzine-versie van de Foton wordt leverbaar met een tweeliter viercilinder turbo die 238 pk levert. Het blok is waarschijnlijk afkomstig van Mitsubishi of Saab. Foton's moederbedrijf BAIC Group kocht het Zweedse merk namelijk op in 2009.

Dieselen kan ook met The Big General: een 2,5 liter Isuzu turbodiesel of een 2,8 liter Cummins behoren tot de mogelijkheden. Alle motoren zijn gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met acht verzetten. Welke wielen aangedreven worden is nog niet duidelijk.

Oude streken

Foton's beslissing om de Ford F-150 over te tekenen is opmerkelijk in een tijd waarin de Chinese merken proberen om hun eigen identiteit binnen de industrie te creëren. Net zoals de Japanse merken voor hen hebben de Chinezen door dat kopieergedrag geen toekomstperspectief biedt, al helemaal niet buiten de geïsoleerde Chinese markt.

BIAC Group produceert naast zijn eigen producten in licentie Hyundai en Mercedes-Benz-modellen. Je zou dus mogen aannemen dat het concern de waarde inziet van een eigen merkidentiteit en niet zou vervallen in de oude streken uit het begin van hun carrière. Met de Foton The Big General bewijzen ze echter het tegendeel.

Beijing Motor Show

The Big General wordt binnenkort op de Beijing Motor Show officieel gepresenteerd. Ondanks de -uit China afkomstige- corona-uitbraak gaat deze als enige grote internationale autobeurs gewoon door. De deuren zijn open van 1 tot 5 oktober.

Nieuws
  • Foton Motors