Nyck de Vries maakt debuut in Japanse Super Formula

Voormalig F1-coureur Nyck de Vries gaat drie races rijden in de Super Formula in Japan. De Vries komt daar uit voor Team Impul.

Formule 1 en Formule E-coureur Nyck de Vries

We hebben niet bijzonder veel van Nyck de Vries gehoord sinds zijn vertrek uit de Formule 1 halverwege 2023. De Vries werd toen na slechts tien races ontslagen door zijn team AlphaTauri en vervangen door Daniel Ricciardo. Het was een abrupt einde van een langverwacht maar teleurstellend Formule 1-avontuur.

Sinds zijn onstlag is De Vries terug gegaan naar twee raceklassen waarin hij eerder al zijn sporen verdiende: de Formule E en het World Endurance Championship. Zijn seizoen in de Formule E was niet bepaald een succes: De Vries eindigde als achttiende zonder podiums of overwinningen. In het WEC gaat het iets beter. De Vries (met teamgenoten Kamui Kobyashi en Mike Conway) staat momenteel derde in het kampioenschap en werd tweede in de 24 uur van Le Mans.

Nu gaat De Vries voor een derde competitie dit jaar. De Nederlander stapt in bij Team Impul in de Japanse Super Formula. De competitie wordt vaak gezien als de snelste raceklasse naast de Formule 1 en is een populaire categorie voor coureurs die hun vaardigheden wat aan willen scherpen.

Vervloekt zitje

Bij Impul stapt De Vries in een nogal vervloekt zitje. In eerste instantie was het de bedoeling dat regerend Formule 2-kampioen Theo Pourchaire dit seizoen voor Impul zou rijden. Na één race (waarin hij als laatste eindigde) stapte Pourchaire echter over naar IndyCar.

Zijn vervanger was Ben Barnicoat, regerend kampioen van de GTD klasse in het IMSA-kampioenschap en winnaar van de LMP2-klasse van de afgelopen 24 Uur van Le Mans. Barnicoat deed het iets beter en zette de snelste ronde in zijn eerste race, al finishte hij nog steeds buiten de punten. Doordat Barnicoat echter ook al in drie andere competities uitkwam dit jaar, had hij geen ruimte voor een vol seizoen in Super Formula.

Daarom werd Hibiki Taira opgeroepen. Taira was de nummer twee in de Super Formula Lights, de equivalent van de Formule 2 in Japan. Taira deed het weer iets beter en tijdens zijn tweede race lukte het hem om eindelijk wat punten te scoren voor Impul.

De Vries gaat nu twee weekenden rijden voor Team Impul, op Motegi en Fuji. In het laatste raceweekend van dit seizoen zal Taira weer de auto voor zijn rekening nemen aangezien De Vries dan in Valencia verwacht wordt voor de testdagen van het nieuwe Formule E-seizoen.