Marko: "Liam Lawson zit in 2025 zeker in een van de Red Bull-auto's"

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft bevestigd dat reservecoureur Liam Lawson volgend jaar in op de grid staat. Wie hij moet vervangen is nog niet duidelijk.

Liam Lawson van RB

De kwestie Liam Lawson is een lastige situatie die inmiddels al meer dan een jaar boven het hoofd van Red Bull hangt. De Nieuw-Zeelander maakte vorig jaar rond deze tijd zijn spectaculaire debuut in de Grand Prix van Nederland. Hij liet meteen zien een erg capabele coureur te zijn die zich staande kon houden in de veranderende omstandigheden. Toch koos Red Bull ervoor om hem in 2024 nog aan de zijlijn te houden.

Maar het team moet wel iets met Lawson. Zijn contract stelt namelijk dat hij naar andere teams mag als Red Bull niet voor eind september hem iets concreets kan bieden. En naar verluidt zou Audi maar wat blij zijn met de kans om Lawson binnen te halen.

Problemen met andere Red Bull-coureurs

Intussen gaat het bij de rest van de Red Bull line-up ook niet geweldig. Sergio Perez laat regelmatig punten liggen waardoor McLaren heel hard in begint te lopen op het team. Daniel Ricciardo wordt gezien als zijn logische vervanger, maar die worstelt ook een beetje met zijn eigen resultaten. Helmut Marko stelde zelfs expliciet dat Ricciardo nog geen zitje bij Red Bull heeft verdiend. Sterker nog: de Australiër heeft nog niet eens een nieuw contract voor volgend jaar. En terwijl dat allemaal speelt, blijven er geruchten rondzingen dat Max Verstappen wel eens vroegtijdig zou kunnen vertrekken.

Reden genoeg dus om Lawson wel in de buurt te houden. En volgens Marko gaat dat in 2025 heel concrete vormen aannemen. “Volgend jaar zit hij absoluut in een van onze auto’s”, vertelt de adviseur aan de Kleine Zeitung. Welke van de vier auto’s dat dan zou moeten zijn wil Marko geen uitspraak over doen.

Perez is de sleutelspeler

Het zal vooral afhangen van wat er met Perez gebeurt, erkent Marko ook. “Als Checo consistent zijn normale snelheid levert, dan zijn wij tevreden. Maar hij heeft altijd van die schommelingen, of het nu in de kwalificatie is of in een bepaald deel van de race. Die consistentie is er gewoon niet, dat is het probleem.”

Hoeveel geduld Red Bull nog zal hebben met Perez is nog maar de vraag. Christian Horner bevestigde deze zomer dat Perez het jaar in ieder geval af zal maken. De algemene aanname is dat Perez de komende vier races heeft om te bewijzen dat hij dat zitje volgend jaar ook nog verdient. Zandvoort, Monza, Baku en Singapore zijn allemaal circuits waar Perez of Red Bull het in het verleden goed hebben gedaan.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press